Безпаричието пречи на младите лекари

Безпаричието пречи на младите лекари | StandartNews.com

Хотелите от соца само по статут са болници, трябва да се затворят


Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

Д-р Александър Кацаров е на 31 г., женен. Завършва медицина в МУ-София. Взема специалност по гастроентерология в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София, където в момента е главен асистент.
Д-р Кацаров има 8 публикации, една от които - в списание с импакт фактор над 2. Изнася 4 лекции на научни медицински форуми.

- Д-р Кацаров, защо избрахте да учите медицина?
- За да помагам на хората.
- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?
- Едно от организираните Европейски ендоскопски училища, на които присъствах.
- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?
- Да се смята, че Хипократовата клетва е това, с което докторът Х си плаща сметките в магазина и издържа семейството и децата си, е, меко казано, смешно.
- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?
- Чест и достойнство.
- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?
- Здравната система не дава абсолютно нищо на младите лекари. Лечението като продукт, който се предлага, е доста по-назад от съвременното лечение в Европа. Нормална медицина е трудно да се практикува с амортизирана апаратура, липса на пари и закостенели разбирания и убеждения.
- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?
- Не е много сигурно. Поради гореизброените причини.
- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?
- Безпаричие и липса на развитие.
- Какво искате да се промени в здравната система?
- Да се преструктурират периферните болници. И да се затворят тези, които са със статут на болници, а всъщност са хотели от епохата на социализма.
- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Нищо, защото нищо няма да се промени. В България всяко чудо е за три дни, както ще бъде и тази анкета. Поздрави и успех!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай