21:25 ч.

26.08.15

3 мин.

3840

4

0

Безпаричието пречи на младите лекари

от Стандарт |

Безпаричието пречи на младите лекари

Хотелите от соца само по статут са болници, трябва да се затворят
Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.


Д-р Александър Кацаров е на 31 г., женен. Завършва медицина в МУ-София. Взема специалност по гастроентерология в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София, където в момента е главен асистент.
Д-р Кацаров има 8 публикации, една от които - в списание с импакт фактор над 2. Изнася 4 лекции на научни медицински форуми.


- Д-р Кацаров, защо избрахте да учите медицина?
- За да помагам на хората.
- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?
- Едно от организираните Европейски ендоскопски училища, на които присъствах.
- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?
- Да се смята, че Хипократовата клетва е това, с което докторът Х си плаща сметките в магазина и издържа семейството и децата си, е, меко казано, смешно.
- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?
- Чест и достойнство.
- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?
- Здравната система не дава абсолютно нищо на младите лекари. Лечението като продукт, който се предлага, е доста по-назад от съвременното лечение в Европа. Нормална медицина е трудно да се практикува с амортизирана апаратура, липса на пари и закостенели разбирания и убеждения.
- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?
- Не е много сигурно. Поради гореизброените причини.
- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?
- Безпаричие и липса на развитие.
- Какво искате да се промени в здравната система?
- Да се преструктурират периферните болници. И да се затворят тези, които са със статут на болници, а всъщност са хотели от епохата на социализма.
- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Нищо, защото нищо няма да се промени. В България всяко чудо е за три дни, както ще бъде и тази анкета. Поздрави и успех!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

анонимен · 10:52 · 01.09.2015
Да болниците от соца са ад! Визирам 5-та градска болница - пътят с трамвай № 12 след централна гара. Необходим е основен и цялостен ремонт!
Потребител · 00:54 · 27.08.2015
Този хубавец като не вярва в кампанията защо въобще е номиниран и участва. Да не би случайно да е син на проф Крум Кацаров от ВМА? Цялото интервю изглежда сякаш е пълна досада за въпросния "лекар", като че някой на сила го е заставил да участва и да говори. От отговорите създава впечатление за нагъл и арогантен човек, може и да греша.
Потребител · 21:48 · 26.08.2015
Тъпи дежурни въпросчета,още по тъпи и неискренни и неверни отговори.Онзи ден чух един профсъюзен медицински деятел да протестира,че щели да увеличат работните часове на дежурствата от 7 на 8 работни часа?Ха,ха,ха.Знаете ли колко часа е едно дежурство в Испания? Официално 24 часа,а най често продължава до 28,/30 часа.Така,че колеги,стягайте дупягите и на работа.Лежачката дето я лежите няма да я намерите никъде,а също и парите за тази лежачка!
Потребител · 09:33 · 27.08.2015
@Потребител Дневните и нощните дежурства за лекари и медицински сестри в Република България по закон са 12 часа! А Вие първо се научете да пишете на правилен български език, а след това коментирайте интервютата на лекарите в интернет!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент