Акушерки и медсестри масово работят на две места

Акушерки и медсестри масово работят на две места | StandartNews.com

Всяка година по 1000 стягат куфари за чужбина

Ако спрат, затварят 1/3 от клиниките, казва Милка Василева

Побоят, който една акушерка нанесе на малката Никол в болница "Софиямед", потресе цялата страна. Стореното излиза извън рамките не само на Хипократовата клетва, а на всяка нормална човешка логика. Освен шока, който предизвика, този случай е повод да повдигнем за пореден път завесата над най-онеправданото съсловие в здравната система - това на здравните специалисти. Част от него са точно акушерките и медицинските сестри.

Масово медсестри и акушерки се трудят на две места. Заради това често им се налага да работят 24 часа, казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват всички медсестри и акушерки.

Причината за удълженото работно време обаче не е някаква криворазбрана форма на работохолизъм у тези специалисти, а ниските възнаграждения. Средната заплата в бранша е 450-500 лева, категорична е Василева. Единици са болниците, които дават достойни възнаграждения на сестрите и акушерките. В тях никой и не смята да работи на две места. В повечето случаи обаче те са принудени да си потърсят допълнително работно място, за да вържат двата края. Голяма част от самите болници също имат интерес да толерират двойните договори на сестрите и акушерките. Ако всички работят само на едно място, около 1/3 от клиниките ще останат без персонал, категорична е Василева.

Свръхнатоварването за сестрите и акушерките не идва само от двете работни места. Заради недостатъчния им брой работата, която трябва да отметнат, пак е изключително много. Според европейските норми, за да се осигурят добри грижи за пациентите, на 1000 души население трябва да има поне 7,5-8 сестри. Нормата за акушерките пък е 2,5-3 на лекар. У нас обаче съотношението е съвсем различно. На един АГ-специалист се пада по една акушерка, казва Василева. Най-голям дефицит има за сестри в реанимациите, инвазивните кардиологии, анестезиологичните отделения, психиатриите.
Тенденцията за свръхнатовареност на сестрите и акушерките с годините се очаква да се увеличава. Причината е, че съсловието застарява - средната възраст е над 50 години. От 29 хиляди сестри 3500 са пред пенсия, а от 4200 акушерки 1000 също са навършили годините за заслужен отдих, сочат данните на съсловната организация. Отделно всяка година около 1000 от тези специалисти емигрират в чужбина, където имат много по-добри условия за работа, казва Милка Василева. В същото време на година се дипломират само 500.

Свръхнатовареността обаче не е единственият проблем за съсловието. Според изследване на синдикатите сестрите и акушерките най-често са малтретирани на работното си място. Става дума за оказване не само на физическо, но и на психическо насилие от лекари и пациенти, казва Милка Василева. Според данните 7,5% от медицинския персонал е жертва на насилие, като в половината случаи жертва са точно медицинските сестри. В една трета от случаите става дума за психически тормоз по линията "началник - подчинен". Това е така, защото сестрите са буфер между лекар и пациент, както и между лекар и колега.

Всички тези проблеми рефлектират и върху здравословното им състояние. Много често акушерки и медсестри стават жертва на рак, инфаркт и други смъртоносни диагнози. Близо 800 сестри и акушерки са диагностицирани за година с подобни заболявания. От април 2014 г. досега 221 сестри и акушерки са получили онкологични диагнози, 230 са развили сърдечносъдови заболявания, 121 - диабет, 58 - инсулт. Други 52 са със счупвания, като половината са трудови злополуки, най-често след подхлъзване.

Ако в системата не настъпят промени, до десет години у нас няма да има специалисти по здравни грижи, категорична е още Милка Василева. За да задържим тези кадри у нас, те трябва да получават поне три минимални заплати, да имат възможност за спокойна работа и професионално развитие и продължаващо обучение. За всички тези неща съсловната организация се бори от години. За съжаление засега никой не иска да я чуе.

Никол вече се храни сама

Състоянието на малката Никол се подобрява, тя вече може да се храни сама. Това съобщи д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в "Токуда", където спасиха живота на бебето. Детето има подобрение на всички жизнени показатели, както и на неврологичния му статус. Какви усложнения може да има ще стане ясно тази седмица, когато малката Никол ще бъде изследвана с ядреномагнитен резонанс, както вече "Стандарт" писа.

Целта е да се види в какво състояние е централната нервна система на детето. 24 часа е продължила най-яростната битка на лекарите в болницата за живота на невръстното пеленаче. Тя е започнала в 20.30 ч в нощта на събота срещу неделя. Тогава Никол е транспортирана от екип на "Токуда" в клиниката по неонатология. Преместването на бебето става след сигнал на лекарите от "Софиямед", че не могат да овладеят силна анемия на Никол.

Когато бебето дойде, то беше бледо, пъшкаше, стенеше и дишаше трудно, разказа дежурната д-р Мария Калайджиева. Тя се опитала да прегледа главичката му, която видимо била отекла, но при всеки досег детето заплаквало още по-силно. Наложило се да го обезболят. Едва тогава д-р Калайджиева успяла да опипа главичката и да разбере, че може би черепът е счупен. Лекарите веднага направили снимка и извикали неврохирург. След множество изследвания установили, че има фрактура на черепа, кръвоизливи и мозъчен оток. Поставили бебето на командно дишане и обяснили на родителите му, че следващите 3-7 дни ще са критични за него. Благодарение на всички тези грижи през първите 24 часа и на непрекъснатите усилия на лекарите след това малката Никол е жива.

Проверяват работното време в Софиямед

Инспектори по труда проверяват работното време на медицинските служители в болница Софиямед. Контрольорите са влезли още в първия ден след изнасянето на информация за инцидента с бебето Никол - 24 април. Първоначалните показания на акушерката Емилия Ковачева са, че е работила две 12-часови смени една след друга без почивка. Според Кодекса на труда това е грубо нарушение. Според закона една работна смяна не бива да превишава 12 ч, а между два работни дни трябва да има поне 12 ч почивка. Между две работни седмици пък правилото е да се гарантира 48 ч почивка, но в някои случаи може да бъде намалено до 24 ч. "Проверяват се трудови договори, правилникът за вътрешния ред, графици и заповеди, свързани с работното време в болницата", съобщиха от Главна инспекция по труда (ГИТ). Следствените органи обаче са иззели всички документи, свързани с трудовите правоотношения и с работното време на акушерката, затова трудовите инспектори не са успели да се запознаят с нейния случай. По неофициални данни Ковачева е била наета и на трудов, и на граждански договор. След смяната й по основния тя си доработвала за по-високо възнаграждение. Дали това е била масова практика в Софиямед, тепърва ще се изяснява. От Инспекцията по труда посочиха, че не са получавали сигнал за неспазване на трудовото законодателство за Софиямед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай