Кисело мляко с 6 бактерии и пребиотик бори болести

 Кисело мляко с 6 бактерии и  пребиотик бори болести  | StandartNews.com

Подходящо е и за чувствителните към лактоза, казва д-р Йонко Мермерски

От понеделник (4 април 2016 г.) за българина ще бъде достъпна една проста, евтина и изключително полезна храна. Защото тогава започва масовото производство на краве кисело мляко по рецепта на проф. Христо Мермерски и неговия син д-р Йонко Мермерски от "Опицвет", община Костинброд. То е уникално и с целебни свойства, защото съдържа цели 6 пробиотични бактерии и един пребиотик. Докато пробиотиците са живи бактери, то пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии.

Повече за профилактичните и лечебни свойства на киселото мляко по рецепта на баща и син Мермерски пред "Стандарт" разказва д-р Йонко Мермерски. През 1994 г. той защитава докторската си дисертация в областта на органичната химия и получава титлата доктор на науките от Джорджтаун Юнивърсити във Вашингтон, САЩ. Преди да започне аспирантурата си там, д-р Мермерски учи химия в Американ Юнивърсити, Вашингтон. От 1995 до сега, на договорна основа с американската Академия на медицинските университети, той подготвя стандартизираните изпити по химия за постъпване в медицинските вузове на САЩ. В съавторство с баща си проф. Христо Мермерски е написал над 30 книги в сферата на природната медицина, хранителните добавки, лечението чрез хранене, винолечение и соколечение и др.

Нашето кисело мляко и пробиотичните капсули, които разработихме паралелно с него, са кулминацията на нашите усилия в областта на природната медицина, казва д-р Йонко Мермерски. По думите му повечето от сега произвежданите кисели млека съдържат само една или две бактерии. Обикновено това са Lactobacillus Bulgaricus и streptococcus thermophiles. За разлика от тях новият млечен продукт по рецепта на баща и син Мермерски съдържа шест бактерии и един пребиотик, които му придават нови хранителни и лечебни свойства, посочва д-р Йонко Мермерски. Пробиотичните бактерии в него са Lactobacillus Gasseri, Bifidobacterium Longum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus Casei, Lactobaciluus Bulgaricus и Strephtococus thermophiles.

"Заради този симбиотичен коктейл от пробиотици
то

превъзхожда сега произвежданите кисели млека

Клиничните, хранителните и здравословните свойства на всичките шест пробиотични бактерии в нашето кисело мляко са доказани и публикувани в хиляди клинични и хранителни публикации в професионални журнали по целия свят. 153 от тях са на Националния институт по здравеопазването на САЩ и неговите филиали", посочва д-р Мермерски. По думите му здравословните ползи от всичките 6 бактерии в иновативния млечен продукт са потвърдени и от Световната здравна организация на ООН и от ФАО - селскостопанската организация на ООН. Баща и син Мермерски са се погрижили не само за рецептата, но и за технологията на производствения процес, който да осигури синергия на всички здравословни качества на шестте бактерии. "Всяка от тези бактерии има свои здравословни, профилактични и клинични ползи. А пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които подобряват метаболизма на човешкия организъм. Те стимулират растежа и активността на шестте бактерии. Някои от пробиотичните бактерии полепват върху пребиотика като сиамски близнаци и в

продължение на 14 дни се хранят с натрупаните

в организма отрови от лекарствата, от лошата храна и лошата вода, изхвърлят се от човешкия организъм и по този начин става пречистването му", обяснява д-р Мермерски. По думите му, обединявайки лечебните качества на шестте бактерии и пребиотика, се получава съвършено нов вид кисело мляко с уникални лечебни свойства. "Хранейки се с отровните вещества в организма ни, бактериите предотвратяват развитието на тумори и ракови заболявания. Те се хранят с лошия холестерол, благодарение на което забавят развитието на атеросклерозата и облекчават дейността на сърцето", обяснява д-р Мермерски. Според него друго ценно качество на тези бактерии е, че имат антиоксидантен характер и спират развитието на свободните радикали, които разрушават клетките в организма ни. По този начин те забавят стареенето. "Киселото мляко, което предлагаме, е отлична храна и лекарство за бебетата, които не се хранят с майчино мляко, тъй като то предотвратява коликите и спомага за по-лесно усвояване на храната", посочва д-р Мермерски. Той е категоричен, че този иновативен млечен продукт е полезен за хората, които за дълго са употребявали антибиотици и други лекарства, защото възстановява полезната микрофлора и предотвратява заболявания като дисбактериоза, гастрит, колит и язва. Той се грижи за нормалното функциониране на храносмилателната ни система и ще ни помогне да се отървем от разтройството или запека. Ценно свойство на киселото мляко е още, че то се грижи за изграждането на силна имунна система.

От неговите целебни качества ще могат да се възползват дори хората с чувствителност към лактоза, защото пробиотичните бактерии в състава му се хранят с лактозата, уточнява докторът по химия. "Участващите бактерии в киселото мляко предотвратяват развитието на вагиналните гъбички в женския организъм", обяснява д-р Мермерски. По думите му всички тези безценни пробиотични бактерии в киселото мляко са активни 20 дни. За да се възползваме от здравословните ползи на иновативното кисело мляко,

трябва да го хапнем до 3 седмици от датата на
производството му

"Нашето кисело мляко може да се произвежда на съществуващите производствени линии на млекозаводите за производство на обикновено кисело мляко, като единствено се променя производственият процес", уточнява д-р Мермерски. Той уверява, че цената на новото кисело мляко няма да е по-висока от останалите, предлагани у нас. Но по вкус се отличава от тях, защото "бактериите може да се усетят". Освен всичко останало това кисело мляко ще се погрижи и за свежия ни дъх.

"При редовното му консумираме ще си разрешим много здравословни проблеми. Първо искаме да постигнем успех в България и после ще мислим за чужди пазари. Голяма част от сегашните млека не са кисели, а прокиснали, защото производителите оставят бактериите да се самоубият. Така киселото мляко е твърдо на вид, но няма живи бактерии в него, защото са унищожени вследствие на произведените киселини", казва докторът по органична химия. Заедно с киселото мляко баща и син Мермерски ще пуснат и специални пробиотични капсули на родния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай