СГС спря делото за несъстоятелност на КТБ

СГС спря делото за несъстоятелност на КТБ | StandartNews.com

Отнемането на лиценза на КТБ е незаконосъобразно, смята адвокат Менков

София. Софийски градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ. Това се случва след като миналата седмица компанията на Цветан Василев - "Бромак" ЕООД, която е собственик на 57% от акциите на КТБ, обжалва пред Върховния административен съд акта на Българска народна банка (БНБ) за отнемане на лиценза на банката.

Според Закона за банковата несъстоятелност в случаи на такива жалби производството по несъстоятелност трябва да бъде спряно, докато приключи административно-правният спор.

Повече от 2 седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно работи по обжалването на лиценза на КТБ и ние твърдим, че банката не само не е била за затваряне, но е била в изключително добро финансовото състояние към датата 20 юни 2014 година, каза Менко Менков, един от адвокатите на жалбоподателя и мажоритарен акционер в КТБ "Бромак" ЕООД.

По думите му квесторите, назначени в КТБ, са некомпетентни, а отнемането на лиценза – незаконосъобразно. От тук нататък спорът ще се пренесе във Върховния административен съд, където от "Бромак" сме депозирали жалба. Там има десетки жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ от много акционери и вложители, заяви още Менков.

„От тук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд (ВАС), където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак" ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции КТБ", каза още той.

„Вложителите не спират да търсят контакти с нас", каза адвокат Менков. По отношение на производството във ВАС, той заяви, че според него то следва да се развие бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай