Съдът изгони общинска полиция от местността „Салтанат"

Съдът изгони общинска полиция от местността „Салтанат" | StandartNews.com

Варна. Близо 500 собственици на имоти и хора с бизнес си отдъхнаха след решението на Върховния административен съд, което на практика изгони общинска полиция от спорната местност „Салтанат" край морето във Варна.

С определение 5592 от 24 април върховните магистрати прекратяват действията на кмета по контрола за забраната за движение на коли по алеите в „Салтанат", където шофьори и собственици на автомобили отнесоха доста глоби от началото на годината до сега – за това, че се прибират с тях до домовете си или отиват на работа. Това слага и край на инциденти и скандали, които предизвикаха някои от общинските полицаи срещу които има жалби в прокуратурата.

Съдът се произнесе по искане на фирмата – собственик на ресторант „Хоризонт" за прекратяване на действията на органите на звено „Общинска полиция". Това искане беше отхвърлено от Варненския административен съд, където делото беше върнато за доразглеждане. Още през март ВАС се произнесе да бъдат махнати забранителните знаци за движение в „Салтанат", но върна делото, за да може жалбоподателят да уточни искането си срещу неправомерните глоби от страна на общинска полиция.

Фирмата обжалва решението на варненските магистрати,които приеха, че основанието за глобяване е наредбата за обществен ред на местния парламент, а не кметската забрана, която падна в съда в края на миналата година. Решението на ВАС е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай