Правителството прие актуализираната стратегия за съдебна реформа

Правителството прие актуализираната стратегия за съдебна реформа | StandartNews.com

София. Правителството прие Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Стратегията си поставя за цел да надгради усилията за модернизация на съдебната власт и да завърши реформата й, като по този начин ще бъде осигурен европейски стандарт на правосъдие и съдебната власт ще е в пълна степен ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни, съобщава пресслужбата на МС.

Министрите се очаква да предложат на Народното събрание да одобри реформата, която е с хоризонт 2020 година.

Стратегията има за основна отправна точка гарантирането на независимостта на съда. Всички мерки, предвидени в нея, се прилагат в светлината на този принцип. Като основен ориентир в документа са залегнали правата на човека и тяхното гарантиране като фундамент на всички елементи от устройството и функционирането на правосъдието.

Стратегическите цели ще бъдат осъществени чрез конкретни специфични цели, включващи мерки, индикатори и срок за изпълнение, очаквани резултати.

Кунева: Не започваме от нула, а правим следващите стъпки

Това е актуализирана стратегия, не започваме от нула, а правим следващите стъпки, за да може страната ни да е спокойна, затова, че съдебната власт работи в интерес на гражданите, бизнеса и интерес на цяла Европа. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева след заседанието на Министерски съвет.

Тя заяви, че тази стратегия е насочена към резултат от работата на съдебната система. Тя посочвала стратегически и специфични цели и мерки за реализирането им. По думите на Кунева е извършен анализ на позитиви и негативи, възможности и заплахи, предвидени са мерки, които са конкретизирани в детайлна карта. Имам уверение, че в Министерството на правосъдието се работи по законодателни промени за осъществяването на реформата, които да се представят в НС първите месеци на 2015 г, поясни вицепремиерът.

Кунева обясни, че днес ще тя и Христо Иванов ще проведат среща с председателя на парламента и ще съберат лидерите на партиите, за да ги апелират да подкрепят стратегията в НС.

Иванов: Реформата изисква промяна в конституцията

От своя страна правосъдният министър Христо Иванов обясни, че има мерки в актуализираната стратегия за реформа на съдебната система, които изискват промяна в конституцията.

Като например въвеждането на пряка конституционна жалба, но това е дългосрочна мярка около, която има доста висок консенсус. Има мерки, като разделението на ВСС, които в зависимост от сложни технически нюанси могат да се направят по мое убеждение и с промени в Закона за съдебната власт, и с промени в Конституцията, каза той. Иванов уточни, че няма спор, че ако се направят с промени в Конституцията ще се позволи много по-съществена преработка на модела на ВСС, каквато, според него, безспорно е нужна. Но, има форми, в които това може да се направи само на законодателно ниво. Въпрос оттук нататък е на фино политическо моделиране и на разговор за какво ще съберем подкрепа. Имаме и двата хода, заяви правосъдният министър.

Разбирам, че има много хора, които се надяват по този начин да пратим разговора в десета глуха. Разбирам, че сега не е много удобно директно да излезеш срещу съдебната реформа и да се окажеш неин опонент, хитрината, която се измисли, че казваме - по принцип не е лоша идея, но това изисква промяна в Конституцията и може би Велико Народно събрание, а може би и преместване на България с няколко градуса на картата, за да е ясно, че започваме от нулата. Но, реформа ще има, подразделение на ВСС така, че да осигурим наистина решенията по чувствителни теми, засягащи независимостта на съда да се взимат от мнозинство, което е съставено от съдии, избрани от съдии. Тази формула има ясна политическа воля да бъде приложена и тя ще бъде приложена, коментира Христо Иванов. Той смята, че това ще отключи въпроса за самостоятелното управление на прокуратурата, ясното носене на отговорност от един колективен орган, ще направи много по-малка тежестта на политическата квота така, че тя наистина да влезе в ролята си на коректив, а не на тъмна материя, която определя всички процеси. Има много сериозен смисъл в тази мярка, въпреки, че се опитват да я подценяват, каза още министърът на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай