Отстраниха Янева заради бръмбарите (ОБЗОР)

Отстраниха Янева заради бръмбарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването от длъжност на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя бе поканена да се яви на изслушване в кадровия орган на Темида, но отказа. Единствено изпрати писмено становище, в което посочва, че е спазила закона във връзка с обвиненията за разрешенията за подслушване, които е издала по разработката "Червей". Часове по-рано правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха предложение за дисциплинарно дело срещу Янева.

Съдя номер 1 дори призова Янева сама да си подаде оставката. Главният прокурор Сотир Цацаров също поиска отстраняването на съдийката с мотив, че срещу нея се води наказателно дело. Цацаров обяви, че срещу Янева има образувано досъдебно производство по чл. 284в от Наказателния кодекс във връзка с разработката "Червеи". По принцип в такива случаи съдебният съвет гласува временното отстраняване на магистрата, срещу който има разследване. От кадровия орган обаче взеха решение все пак преди да я отстранят, да дадат възможност на Янева да бъде изслушана. Съдийката обаче отказа, което смути мнозинството от членовете на ВСС. След като разгледаха писменото й становище, кадровиците взеха единодушно решение Янева да бъде отстранена от поста до приключването на досъдебното производство срещу нея. Дебатът между членовете на ВСС не бе дали Янева да бъде отстранена, а в посока тълкуване на закона - дали като съдия или и като председател на СГС. В крайна сметка бе взето единодушно решение да бъде отстранена и като съдия, и като председател. По предложение на представляващия ВСС Соня Найденова гласуването бе явно. Предстои членовете на съвета да решат дали ще образуват дисциплинарно производство срещу Янева и един от нейните заместници - Богдана Желявска, каквото предложение направиха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и правосъдният министър Христо Иванов. На следващото заседание кадровиците ще решат и кой ще е и.д. председател на най-големия окръжен съд в страната.

Нарушения и в акция "Таласъми"

В четвъртък Сотир Цацаров обясни, че са открити нарушения и по оперативната разработка "Таласъми". Там пак има замесени служители на МВР и столичен съдия, но главният прокурор не каза името на магистрата. Той обясни, че по "Таласъми" службите са получили разрешение да подслушват полицай, за да разплетат криминален случай. Оказало се е обаче, че телефоните, които се подслушват, не се ползват от полицая, а от негови близки. Въпреки това службите са извадили второ разрешение за СРС, което позволява да се подслушват отново близките на полицая, а не самия него.

ВСС върна Сантиров на работа

Окончателно оправданият за подкуп съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд бе възстановен на работа с решение на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на Темида приеха решението на Върховния касационен съд, с което Сантиров и съпроцесниците му - ексвоенният министър Николай Цонев и финансистът Тенчо Попов, бяха напълно оневинени. ВСС даде един месец срок на Сантиров, за да встъпи като съдия в Софийския градски съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай