КОНПИ: Бисеров перял пари чрез имоти

КОНПИ: Бисеров перял пари чрез имоти | StandartNews.com

Случаите с имотите на Христо Бисеров приличат на пране на пари. Това мнение изрази председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев пред БНР.

Той разказа една от историте на запорираните имоти на Бисеров – двуетажна фамилна къща, в която Иван Главинков и майка му, която е съпруга на Христо Бисеров, са имали по 25 дяла, закупени за по 25 хиляди лева. Четири месеца по-късно обаче Бисерова и Главинков продават дяловете си на японска фирма за 850 хиляди лева. След известно време фирмата, регистрирана в Япония, препродава дяловете отново на фирма, близка до Главинков, но отново на номиналната им стойност от 25 хиляди лева.

По думите на Георгиев няма пазарно обяснение как дяловете на една компания могат за месеци да скочат в пъти и после да се свалят до номиналната си стойност.

Според председателя на Комисията за гражданска конфискация са били установени няколко такива сделки, имало е много чуждестранни преводи, без да е ясен произходът на средствата, имало е и движение на средства към фирми на Сейшелите. Всичко това ще се изяснява през следващите три месеца. 

"На първо място, сме взели преводите, които бяха направени от сметки на г-н Бисеров към г-н Главинков. В общественото пространство битува мнението, че това е син на г-н Бисеров. Той всъщност не е негов син, а е син на неговата съпруга Мария Бисерова. Освен това има и една сграда, еднофамилна къща на два етажа, която е построена с пари, на които ние оспорваме законния произход", каза Георгиев.

"Става въпрос за една сделка, която е сключена. Фирма, която е била на съпругата на Бисеров. В нея Бисеров и Главинков са имали по 25 дяла, които продават на една японска компания "Тошиба Корпорейшън". Закупили са ги за 25 хил. лв. След 4 месеца, по незнайни причини, цената на тези дялове вече е 850 хил. лв. Двамата продават по 25 дяла за 850 хил. лв. Още по-странното е, че малко след това японската фирма отново ги продава на българска фирма, част от която е г-н Главинков, така че ние категорично оспорваме тази сделка. Не виждам нито пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма така да повишат цената си. Има няколко такива сделки. Има преводи от чужбина без обяснен произход на средствата. Направен е пълен анализ и сме установили, че има огромни суми с неустановен произход. Искът към Бисеров е малко повече от 2 млн. лв., като сме установили реално имущество за около 1,2 млн. лв. с незаконен произход. За Главинков имуществото, което сме установили, е много малко – близо 400 хил. лв., но искът е за малко повече от 5 млн. лв., защото това са суми, които постоянно се въртят в тези фирми", продължи той.

Ако Бисеров и Главинков представят документи за произхода на средствата си, делото ще бъде прекратено, а запорите им вдигнати. Ако обаче няма документи до още три месеца, Комисията за незаконно придобити имущества ще внесе делото в Софийския градски съд, но вече с искане за отнемане на техните пари.

Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков имат 3 месеца, за да представят на Комисията за гражданска конфискация документи за законността на доходите си.

Софийският градски съд запорира по искане на комисията 1 милион и 200 хиляди лева на Бисеров и 300 хиляди лева на Главинков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай