Комисията за защита от дискриминация осъди кмета на Балчик

Комисията за защита от дискриминация осъди кмета на Балчик | StandartNews.com

Добрич. Със свое решение от 4 ноември Комисията за защита от дискриминация е осъдила кмета на Балчик Николай Ангелов да плати глоба от 250 лв. по преписка образувана в Комисията от жители на София, Варна и Малко Търново. Те са се жалвали в комисията, че като жители на други населени места, различни от Балчик, са обект на дискриминация при посещение в архитектурно парковия комплекс "Двореца" в Белия град от страна на ректора на СУ "Св. Климент Охридски".

По всички тези преписки оплакванията визират предвиждането със заповед на Ректора на СУ жителите на Балчик да имат безплатен достъп до Университетска ботаническа градина при архитектурно-парковия комплекс Двореца в Балчик и предхождащите тази заповед действия на кмета и ОбС-Балчик. Преписките са обединени, като жалбоподателите посочват, че са обект на дискриминация, тъй като Университетска ботаническа градина се намира върху имот публична държавна собственост и равни права на достъп би следвало да имат всички граждани на страната.

В хода на проведено разследване от КЗД, Комисията посочва, че ректорът на университета проф. дин Иван Илчев оспорва подадените жалби срещу издадена негова заповед от май 2012 г., като посочва, че тя е била по целесъобразност, за да се осигури спокойствие и спре ескалиралото напрежение сред жителите на Балчик, които по това време протестираха срещу събирането на такса при влизане в градината и блокираха входовете, което нася вреди на двата обекта.

Пред Комисията Н. Ангелов е оспорвал твърденията на жалбоподателите, като е посочил, че жителите на Балчик винаги са имали свободен достъп до Двореца и Ботаническата градина, още повече, че това е единственият парков комплекс в морския град за отвора и отдих на гражданите му. В хода на проверката си КЗД е установила, че със заповед на ректора на СУ проф. дин Иван Илчев, както и с решението си ОбС - Балчик, дискриминират посетителите на Ботаническата градина и Двореца от другите населени места в страната и налагат на кмета Н. Ангелов глоба от 250 лв., като предписва на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" и председателя на ОбС - Балчик, да преустановят нарушението.

За "Стандарт" кметът Николай Ангелов заяви, че ще обжалва решението на КЗД в законния 14-дневен срок, като добави: "Всъщност решението е на ОбС, а съм глобен аз като кмет". Председателят на ОбС - Балчик, Виктор Лучиянов бе категоричен, че ще защитава интересите на жителите на града и дори добави, че отново ще излязат на протест, ако бъде отнето правото им да влизат парка без пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай