Белград на крачка да ни върне Цветан Василев

Белград на крачка да ни върне Цветан Василев | StandartNews.com

Адвокатите на банкера обжалват, разчитат на правосъдния министър

Висшият съд в Белград е взел решение, че има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, съобщи БНР. Информацията бе потвърдена и от говорителя на съда Таня Коленшич. Решението е постановено преди три седмици и не е окончателно. Адвокатите на банкера веднага са внесли жалба и в момента се очаква решение на Апелативния съд в сръбската столица. При условие, че въззивната инстанция потвърди определението, то по сръбския закон последна дума ще има правосъдният министър. Той преценява дали да се изпълни съдебното решение. Едва след това пък се пристъпва към процедура предаването на лицето с уговорени конкретни дата, час и място.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лева от КТБ, чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак" при поставянето на банката под особен надзор в края на юни миналата година.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, банкерът се предаде на сръбските власти на 16 септември 2014 година. Съдът в Белград реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му. Василев има единствено задължението всеки ден да посещава районното полицейско управление и да се разписва.

Покрай скандалната ситуация почти половин година вложителите в КТБ нямаха достъп до парите си, като едва на 4 декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните суми по влоговете. До производство по несъстоятелност на банката се стигна, след като бе обявено, че отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. На 6 ноември БНБ отне лиценза й. В началото на януари по искане на Върховната касационна прокуратура хамали изнесоха колекция скъпи картини и културни ценности на Василев от централата на КТБ на площад "Гарибалди". Изземването на скъпите предмети продължи няколко дни. Над 300 ценности в момента се съхраняват в Националния исторически музей.

Преди ден Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009 - 2014 година. Срещу Цветан Василев и съпругата му Антоанета има отделно разследване и за пране на пари. Антоанета Василева даде показания по него като свидетел и обясни, че ставало дума за закупен от семейството имот на брега на Женевското езеро за 20 млн. швейцарски франка.

Решението е взето на закрито заседание

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев

- Адвокат Симеонов, вярно ли е, че има решение на Висшия съд в Белград за екстрадицията в България на издирвания от Интерпол банкер Цветан Василев?

- Да. Първа съдебна инстанция в Сърбия е излязла с решение за екстрадицията на Цветан Василев в България. Това обаче е станало преди повече от месец. Решението е взето на закрито заседание.

- Вероятно е обжалвано?

- Аз нямам право да го обжалвам. Сръбските адвокати на господин Василев са го направили. Предстои апелативният съд да се произнесе. Надявам се това да не стане в закрито заседание. Предстои втората инстанция да излезе с решение. В крайна сметка последната дума дали да има екстрадиция или не е на министъра на правосъдието на Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай