Зеленогорски: Атакуват се само кметове на РБ

Зеленогорски: Атакуват се само кметове на РБ | StandartNews.com

Прави впечатление, че напоследък се атакуват само кметове от Реформаторския блок. Това важи и за дългогодишния управник на община Петрич Вельо Илиев, който се проверява от прокуратурата. Но ние безусловно ще го подкрепим за пети пореден кметски мандат. Защото всеки е невинен до доказване на противното. Аз за 12 години кметуване бях проверяван 100 пъти. Това каза в четвъртък в Благоевград председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски, който е и зам.-председател на Движение „България на гражданите". Към управници от други политически сили не се предприемат подобни действия. Наскоро атакуваха и кмета на Перущица който е от ДСБ, бяха го пропуснали, но го подкараха и него, каза още той. Зеленогорски заяви, че кметуването е занаят. И винаги е по-добре да те оперира опитен хирург, а не начинаещ, даде пример той.

„Няма нищо лошо в дългото управление на даден кмет, стига да е в полза на гражданите", увери депутатът. РБ ще подкрепи не само Вельо Илиев, но също така кметовете на Хаджидимово и Струмяни Людмил Терзиев и Емил Илиев. В община Сатовча с най-големи шансове за кандидат-кмет на РБ е млад банкер. Снощи там Движение „България на гражданите" създаде своя структура. Зеленогорски коментира и отношенията между реформаторите и ГЕРБ в парламента. „Притеснени сме, когато в някои ситуации се търси помощ от други партньори, които са извън управляващата коалиция, като ДПС. По този начин нашето доверие ерозира. Не е лошо ДПС да подкрепя единната позиция на управляващото мнозинство. Но е лошо, когато един партньор в мнозинството е срещу другите и търси подкрепа от друг политически субект. Говорили сме с колегите от ГЕРБ, предстоят ни разговори и с премиера Бойко Борисов по тази тема", сподели съпредседателят на парламентарната група на РБ. Много важно е изборите да са честни и прозрачни, подчерта той. За да се гарантира това, Зеленогорски е сред вносителите на промени в Наказателния кодекс, които касаят вота.

„Искаме провокацията към подкуп да се декриминализира, това го има в модерните демокрации.Този, който дава подкупа, да не носи наказателна отговорност. Купуват ти гласа, докладваш на компетентните органи и няма наказателно преследване към теб", обясни Зеленогорски. За него купуването на изборите и атентат срещу демокрацията и държавата не бива да стои безучастна. Това е тежко престъпление и трябва да има тежко наказание, за да приключат разни партии и хора с купуването на гласове, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай