Зам.-министър обещава животновъдите да получат пълна субсидия за 2018 г.

Кадър: БНТ

Зам.-министър обещава животновъдите да получат пълна субсидия за 2018 г. | StandartNews.com

Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018 година, обяви пред БНТ заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Изказването му бе по повод това дали властта ще спази обещанието си да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област. По думите му, в такава тежка ситуация нищо не е достатъчно.


„Аз съм убеден, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха", заяви Димитров.


Заместник-министърът обясни, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв., за агне 140 лв., за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, допълни Димитров.


„Министърът разпореди всеки разход, всяка стотинка, похарчена от фермера, да се осчетоводи. Така че, очаквам до края на деня да започнат плащанията. Една от животновъдните организации започна и кампания за даряване на животни".


Какво значение има кой е виновен - ние не търсим вина, коментира още Димитров. По думите му, Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората.


„Връзката между човек и животно е голяма, това не е като да събориш незаконна ограда.


В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни", допълни зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай