Юнкер: България се държи като основател на ЕС, "Съединението прави силата" ми харесва

Следващият мониторингов доклад ще е положителен за Шенген, обеща председателят на Еврокомисията

Юнкер: България се държи като основател на ЕС, "Съединението прави силата" ми харесва | StandartNews.com

България се държи като основател на ЕС, логото "Съединението прави силата" ми харесва, похвали ни Юнкер на брифинга след съвместната среща на България и ЕС за приоритетите на предстоящото председателство на Савета на Европа през първаат половина на 2018 г.

"Днес проведохме много добри дискусии по въпроси, които бяха интересни, двустранни въпроси между България и ЕС и Комисията, заяви Юнкер. - Харесва ми мотото "Съдинението прави силата" - вярно е и трябва да се доказва през тези 6 месеца. България ще бъде столицата на Европа и това е уникална възможност за тази толкова красива страна и на прекрасния български народ да покаже, че българите знаят за какво става дума, когато се отнася за Европа. Европа е част от ДНК-то на България. България от първия ден се държи като основател на ЕС, а самите основатели на ЕС не се държат като такива."

"Обсъдихме и високоскоростната железница и влакове. Онзи ден говорихме с Ципрас и Бойко за този проект и ще го подкрепим с различни средства, защото е стратегически", допълни Юнкер.

"Следващият мониторингов доклад ще бъде положителен, заяви Юнкер на въпрос за приемането ни в Шенген. Естественото място на България е в Шенгенското пространство."

На въпрос за приемането ни в Еврозоната, Юнкер обясни: "Възхищавам се на представянето и резултатите на България. В нея има бюджетен баланс и нисък публичен дълг. България е готова и ако иска, може да прилага предприсъединителната помощ, предвидена за страни, които кандидатстват за прием."

По въпроса за сигурността по границите на ЕС, която България осигерява, Юнкер беше кратък: "В момента България не потребява сигурност, а я осигурява и бих искал всички страни в региона да го правят."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай