Владислав Горанов: Минималната пенсия става 200 лв.

Повишението ще струва под 100 милиона за тази година и под 300 милиона за 2018-а

Владислав Горанов: Минималната пенсия става 200 лв. | StandartNews.com

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, потвърди в предаването „Тази сутрин" по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ.

Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лева.

По думите му за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше - или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим", разкри още Горанов.

Той заяви също, че може отново да е финансов министър в новия кабинет, но уточни, че все още не са водени конкретни разговори за министерски кресла.

„Има такава вероятност, но такъв разговор не е воден с мен. В началото си говорихме само за политики, все още не сме говорили за това къде точно ще участват Обединените патриоти и с какво представителство в изпълнителната власт. Такъв дебат не е воден и в ГЕРБ", отбеляза той.

Във връзка с нарастването на минималната пенсия Горанов уточни, че са направени много изчисления с помощта на експерти от НОИ. „Видяхме какво струва една или друга мярка и се обединихме около определени цифрови параметри", подчерта той.

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение", заяви Горанов.

Според бившия финансов министър резерви може да се търсят при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно. „Имаме основания да се съмняваме, тъй като броят на правоимащите е твърде голям", заяви той.

В отговор на въпрос Горанов подчерта, че за него не е лоша идея да се подпишат отделни споразумения с всеки един от лидерите на партиите от коалиция „Обединени патриоти" – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, но по думите му те едва ли ще се съгласят.

"Те предпочитат да се представят като монолитен субект, явил се на изборите като коалиция и участващ в разговорите с ГЕРБ като коалиция", допълни той.

Преговорите с „Обединени патриоти" окончателно ще приключат малко преди гласуването на поименния състав на правителството, което се очаква в началото на месец май, каза още бившият министър.

Според Горанов служебният кабинет се е опитал да разчисти терена за управление с участието на левицата.

„Някак си не успяха да си намерят времето. Сценарият беше друг. Очакваше се друг резултат от изборите и конфигурацията, която се опитаха да създадат, беше друга. Те се опитаха да разчитят терена на едно друго управление, което не можа да се състои. Затова се и натрупа тази критична маса от грешки", отбеляза той.

Запитан за политиката на служебния кабинет в разходната част, Горанов отговори: „Не се направиха всички възможни глупости в това отношение".

„Специално за финансовия ресор не мога да коментирам с негативи, но дотук ми се изчерпват добрите коментари за служебното правителство", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай