Цацаров проверява сигналите на Борисов, Бареков и Янев

Цацаров проверява сигналите на Борисов, Бареков и Янев | StandartNews.com

Пет секретни документа занесе лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в прокуратурата.

Новият политик пристигна точно в 13.30 часа в сградата на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, придружен от адвоката си Емил Велинов.

След едночасов разпит той съобщи, че не разполага с оригинални документи, а само с копия, които ще се проверяват от прокуратурата и в масивите на МВР. От съдържанието им ставало ясно за взаимоотношенията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от началото на 90-те години на миналия век по Българското Черноморие.

"Разполагам с цветни копия, оригиналите се намират в МВР. Предадох пет броя справки, рапорти и доклади, които съдържат строго секретна информация", обясни Бареков. Той обясни, че рапортите са пристигнали при него в бял плик, който престоял 3 дни на бюрото му, преди да му обърне внимание и да прегледа съдържанието му. След като е разбрал какво има в плика, лидерът на "България без цензура" е подал и сигнала към главния прокурор.

В отговор на обвиненията, отправени от Георги Коритаров в ефира на Нова тв, че животът на агента в документа за Георги Илиев и Бойко Борисов е силно застрашен, Бареков отговори, че той никога не е разкривал за кого става въпрос. "Агентът е предаден на прокуратурата. Човекът да е жив и здрав и да може лично да даде обяснения за това, което е писал", обясни евродепутатът. Бареков съобщи още, че заради сигнал на Яне Янев на разпит е бил извикан и финансовият директор на "България без цензура" Христо Цирков.

Междувременно в официално съобщение от прокуратурата оповестиха, че на 28 юли е постъпил сигнал от Бареков, който е бил разпределен по компетентност.

Освен този сигнал по повод изявления на Бареков пред медиите, в които говори за участие на Бойко Борисов в "умъртвяване на знакови лица от прехода", на 28.07.2014 г. до главния прокурор е постъпила и молба от председателя на ПП ГЕРБ.

"Твърденията на г-н Бареков се оценяват като несъстоятелни и се отправя искане да бъде извършена незабавна проверка и резултатите от нея да бъдат огласени публично. Молбата е изпратена на СГП за присъединяване към посочената по-горе проверка с оглед предмета й. Сигнал с такова съдържание е получен от Бойко Борисов и на 29.07.2014 г.", се посочва в съобщението на прокуратурата. Отделно на 28 юли от РЗС, чрез председателя на партията Яне Янев, е внесен сигнал до главния прокурор с твърдения за осъществено незаконно финансиране на Николай Бареков и ПП "България без цензура" от Цветан Василев. Сигналът е придружен с копие от ръкописен документ, като се изразява готовност оригиналът да бъде предоставен на органите на прокуратурата. Проверката по този сигнал ще се извърши в хода на разследването по досъдебното производство, касаещо КТБ АД, съобщиха още от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай