Цацаров поиска шест имунитета

Цацаров поиска шест имунитета | StandartNews.com

Цветанов и Илиев сами се отказват от защита, Станишев иска от Шулц бърза процедура

Шест имунитета поиска прокурор номер 1 Сотир Цацаров. Те са на евродепутата Сергей Станишев и на петима народни представители от 43-ия парламент.

Цацаров всене искане в Народното събрание за отнемане на защитата на Цветан Цветанов (ГЕРБ), Волен Сидеров ("Атака"), Георги Свиленски и Димитър Димитров (БСП) и Илия Илиев (ДПС). Подобно настояване, но до председателя на Европейския парламент, е постъпило и за Станишев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства. Срещу Цветанов се водят три дела за престъпления от общ характер. Имунитетът на Сидеров е поискан заради хулигански действия и причиняване на телесна повреда на полицай. Свиленски е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети. Димитър Димитров пък е повредил ипотекирано имущество и чужди вещи. Илия Илиев е разследван за данъчни престъпления и укриване на налози. Искането за Станишев е заради продължаващото дело за загубата на секретни документи от ДАНС и МО.

Бърза процедура по сваляне на имунитета поиска днес Сергей Станишев с писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц.
"Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален", пише Станишев. И допълва: "Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура". Станишев посочва, че повече от четири години срещу него "се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини". "Предстои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си", казва президентът на ПЕС.

Цветанов и Илиев бяха категорични, че сами ще дадат съгласие имунитетът им да бъде свален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай