Станишев избра Брюксел

Не ме опявайте, не оставям БСП, но на партията й трябва промяна, каза соцлидерът

Станишев избра Брюксел | StandartNews.com

Атанас Мерджанов става шеф на депутатите, червени дават зор за пленум и оставка

София. Соцлидерът Сергей Станишев става евродепутат и напуска родния парламент. Развръзката около избора му София или Брюксел се случила в понеделник следобед по време на заседание на част от ръководството на БСП. Пред 5-6 души от "върха на червените" Станишев заявил, че смята да оглави българската делегация на социалистите в ЕП. И около 17,30 часа депозирал в деловодството на парламента искане да бъде освободен като депутат. По време на кампанията соцлидерът нееднократно декларираше, че няма да влиза в ЕП. Но решението му сега е продиктувано "от новата ситуация и в Европа, и в страната".

Вечерта в понеделник Станишев помолил своите да запазят мълчание по темата, преди да съобщи решението си пред Изпълнителното бюро във вторник от 10 часа. Както и да разговаря на 4 очи с Петър Курумбашев, който преференцията подреди пети в листата и бе почти сигурен евродепутат. Но при това развитие бившият кукувец изпадна от ЕП. Малко след 9,30 вчера Курумбашев влезе в централата на БСП и се качи директно в кабинета на Станишев. Двамата са разговаряли не повече от 10 минути.

Соцлидерът вчера посочи две причини за решението си да стане евродепутат - ангажиментите му като лидер на ПЕС по отношение на преговорите на левите с ЕНП и очертаващата се широка коалиция в Брюксел. И допълни: "Това е огромна възможност и за моята партия БСП чрез мен да играе толкова важна, стратегическа роля на европейско ниво. Това е най-вече възможност за България да участва във формирането на новите европейски институции, разпределянето на отговорностите между двете основни партии в тях и в определянето на следващата посока за развитие на ЕС".

Веднага след това обаче Станишев отсече, че решението му не означава, че подава оставка като лидер на БСП. И продължи: "Но искам ясно да кажа, че БСП има нужда от промяна, от нова енергия". "Аз не оставям правителството. Нямам грандомански усещания за моята роля в българския политически живот. Кой е казал, че ви напускам, вие опявате ли ме, или ме погребвате!?", запита риторично той в отговор на въпрос дали не изоставя партията и кабинета в труден момент. "Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация, нова енергия и подем", заключи Станишев. И допълни, че пред Изпълнителното бюро е предложил шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов за председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

В началото на следващата седмица на "Позитано" 20 ще има заседание на Националния съвет на БСП. И на него Станишев се очаква да направи промени в състава на Изпълнителното бюро. На въпросния пленум обаче отново ще се повдигне въпросът за бърз конгрес преди Бузлуджа и смяна на ръководството на БСП начело с лидера Сергей Станишев. За това вече се обявиха социалистите от София и София-област. Вчера от морската столица контрираха, че Станишев е с пълномощия и мандат "до провеждане на следващия отчетно-изборен конгрес през 2016 г.".

Желая успех

Петър Курумбашев, БСП

В проведените избори "Коалиция за България" спечели 4 места в Европарламента, а след отчитането на преференциите аз съм на 5-о място в листата. Законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му от избирателите място. Желая успех на нашите представители в Европарламента и нека да бъдат достойни представители на България там.

АБВ става партия в събота

Както вече стана ясно, АБВ става официално партия на 28 юни. Формацията ще избира председател пряко от всички членове на партията. Любопитният детайл е, че тогава рожден ден има президентът (2002-2012) Георги Първанов - идеолог на формацията. Първанов заяви, че бъдещата реализация на соцлидера Сергей Станишев като евродепутат е "полуабдикация". "Фактически той ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията и преди всичко по ръководството на предизборния процес", каза Първанов. И допълни, че "не може да се правят избори от Брюксел в България", имайки предвид очертаващите се предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай