Станишев: „ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България“

Станишев: „ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България“ | StandartNews.com

ГЕРБ пропусна шанса да направи председателството национална кауза, предупреди президентът на ПЕС България трябва да бъде приета веднага в Шенген. Това, което се случва на страната ни е скандал, дискриминация и подкопаване на устои на ЕС. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в словото си пред червения конгрес. Станишев представи документа за приоритетите на България по време на председателството ни, който конгресът ще приеме по-късно днес. Президентът на ПЕС е председател на работната група, която го е подготвила. 

ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България. Да превърне председателството в общо национално усилие, с което да постигне обединение и национално съгласие. За съжаление ще пропуснем този „прозорец от възможности“, а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин, заяви Станишев. Той предупреди, че днешният момент е исторически за Европа, защото се води важният разговор за преформатирането и за промяна на функционирането на ЕС. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от ЕК сценарии и произтичащите от тях политики и документи; преговорите по Брекзит; евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика; перспективата пред Западните Балкани; липсата на солидарност между страните-членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 г., каза Станишев.

Има една известна поговорка: Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали, разкритикува той. И допълни, че няма сериозна политическа дискусия, а от поведението и заявленията на правителството се оставало с "тягостното впечатление", че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. Затова БСП подготвила своята политическа визия за председателството. С БСП се позиционира като партията на европейското бъдеще на България, категоричен бе Станишев. Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС. Ако оставим на управляващите, България ще бъде изтикана в периферията, продължи лидерът на евросоциалистите.

Станишев призова за пътна карта за влизането на България в еврозоната и да има правителствен пост с ранг зам.-министър, който да отговаря за преговорите за това. Важно е БСП да е активна. За други държави този процес продължи 10 г., ако не започнем сега, никога няма да приключим, предупреди Станишев. Президентът на ПЕС поиска запазване на кохезионната политика в ЕС, както и даването на приоритет на присъединяването на Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай