Росен Желязков: Информациите за афера между мен и Румяна Бъчварова са опити за разкалване

Росен Желязков: Информациите за афера между мен и Румяна Бъчварова са опити за разкалване | StandartNews.com

"Който познава премиера, знае, че е много убедителен човек. След телефонно обаждане имахме и лична среща", разказа новият министър на транспорта Росен Желязков за това как е бил поканен за поста в сутрешния блок на Би Ти Ви.

До вчера бях председател на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) - независим орган с 5-годишен мандат. Казват, че това са комфортни позиции. Лесно избрах да напусна зоната на комфорт, когато аргументите, с които те убеждават, са силни, обясни Желязков.

По думите му секторът е тежък, защото включва не само транспорт, но и информационни технологии, които преди години са били към други институции.

Желязков е на мнение, че Ивайло Московски беше много добър министър и си тръгва след много голяма лична и обществена трагедия. "Познаваме се и сме работили заедно над 10 години."

На въпрос колко разбира от транспорт, Росен Желязков отговори: "Разбирам от мениджмънт и от човешки ресурси. Ролята на министъра не е да е най-добрият специалист, а да мотивира и убеждава."

Не мисля, че в министерството има пожари за гасене, има нужда от по-добра организация, но това е екипна работа, каза още Желязков. Той уточни, че до този момент не му е предлаган министерски пост.

По повод изявленията на Волен Сидеров, че имало знаци, че Румяна Бъчварова саботира премиера, Желязков каза, че тя е началник на политическия кабинет на министър-председателя, ако той не знае с какъв човек работи, кой друг да знае.

Ден преди това самият Борисов обясни по повод слуховете за връзка между Румяна Бъчварова и Росен Желязков: "С Росен Желязков дойдоха да се консултират с мен как да реагират. В България все повече се случва една фалшива новина да се подеме от медиите, да се ретранслира и това става модел на поведение на политиците. Те не живеят заедно, имат си семейства, тя стана баба, гледа бебе, ако го прочетат семействата им, как ще се почувстват."

Росен Желязков обясни пред Би Ти Ви, че първата информация за афера между него и Румяна Бъчварова се появява, когато тя стана вътрешен министър. "Тогава жълти и кафяви издания написаха, че тя живее с подсъдим. Тогава тя беше центърът на уязвимост. Сега са опити за разкалване, за сензационност. Никой в публичната сфера не е застрахован от това да го замерят с клевети и невярни твърдения", каза министърът.

След това се пошегува, като обясни как предния ден Би Ти Ви, докато са говорили за Румяна Бъчварова, са показали негова снимка с Елена Поптодорова. "И с нея нямам връзка", каза Желязков. "С Румяна съм работил 4 години в първия мандат на кабинета - тя като началник на кабинета, аз - като главен секретар. Работихме много добре, което рядко се случва при тези две позиции в кабинетите - двамата да работят, без да си навлизат в териториите. Сега не сме коментирали темата с аферата, това е претоплена манжда", каза още Желязков.

Той обясни как БДЖ към 2009 г. има натрупани задължения близо 900 млн. лева. Към миналата година към всички финансови институци задълженията са изплатени. Това са дългове, които до този момент не са позволявали дружеството да се развва. Сега има възможност вече да се инвестира в модернизиране и обновяване. В тази връзка 42 нови влака трябва да пристигнат през 2024 г. с обществена поръчка.

Само медийно познавам работата на мениджърите в сектора, тепърва ще бъдат коментирани кадрови решения, обясни министърът. Каза още, че 22 октомври е срокът за подаване на оферти за концесия на летище София.

"Свиря на китара всеки ден, надявам се да съм най-добрият музикант сред министрите. Някои хора въртят броеница, аз свиря на китара. Понякога е и срещу стреса", каза Желязков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай