Режат държавни поръчки за 1 млрд.

Режат държавни поръчки за 1 млрд. | StandartNews.com

Министерствата натрупали 156 милиона просрочени задължения

Плащания за 267 млн. по въпрос до края на годината

Министерствата трябва да орежат с повече от 1 млрд. лв. планираните обществени поръчки до края на годината. Ведомствата и агенциите към тях са заявили, че смятат да обявят търгове за над 3 млрд. лв., но имат ресурс да платят само две трети от тях. Това става ясно от проверката за изпълнение на бюджета към 31 юли на Агенцията за държавна финансова инспекция и дирекция "Вътрешен контрол" на финансовото министерство. Резултатите от нея бяха обявени от зам.-министъра на финансите Теменужка Петкова.

Всяко от ведомствата ще трябва да направи преглед на обществените поръчки, които смята да обяви и да прецени кои са наистина наложителни и кои могат да се отложат за следващ период, обясни тя. Освен бъдещите поръчки под въпрос са и плащания в размер на 267 млн. лв., които трябва да бъдат направени до края на годината. Основната част от сумата е натрупана от Министерството на отбраната - 103,6 млн. лв. Най-много са плащанията за доставчици на Военномедицинската академия - близо 99 млн. лв. Не се знае откъде ще се вземат и 76,6 млн. лв. за предстоящите плащания на регионалното министерство, дължими най-вече от Агенция пътна инфраструктура (76,04 млн. лв.), както и почти 43 млн. лв. за МВР, обясни Петкова. Тя подчерта, че размерът на неосигуреното финансиране ще се увеличи значително заради допълнително въведените ограничения на разходите на министерствата до 90% от предвидените в закона за бюджета за 2014 г. Просрочените задължения на министерствата към 31 юли са били малко под 156 млн. лв. Несъбраните взимания пък възлизат на над 136 млн. лв.

Сериозен проблем за бюджетите на министерствата може да се окажат и разплащанията по спрените европрограми, посочи още Петкова. Според нея има риск с национални средства да се платят проекти, които след това да не бъдат одобрени от ЕС и средствата да не бъдат върнати в националния бюджет. Данните за изпълнението на бюджета към края на юли показват, че със сигурност е нужна актуализация на бюджета, каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай