Разжалваха ген. Тонев, той иска разследване

Разжалваха ген. Тонев, той иска разследване | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е свалил политическото си доверие от шефа на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев. Повод са публичните обвинения към Тонев за злоупотреби като директор на ВМА. Това съобщиха за "Стандарт" източници от ръководството на партията след заседание на Изпълнителната й комисия.

Тя се събра по настояване на Стоян Тонев. Пред партийните шефове той съобщил, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата. С тях настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА в периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година. "Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия", се посочва в писмото на Тонев.

"Не може депутат, който представлява ГЕРБ и хората, да се чувства добре, ако срещу него има разследване", казал Бойко Борисов на Тонев и го призовал да се оттегли от заеманите постове, разказаха участници в заседанието.
"Ще дадем възможност на генерала да докаже своята гледна точка. Ще видим и фактите от разследването и тогава ще вземем окончателно решение", коментира снощи пред Би Ти Ви Румяна Бъчварова, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Компетентните органи ще докажат неоснователността на твърденията срещу мен", заяви пред "Стандарт" ген. Тонев.
Две версии за скандала се появиха веднага след заседанието на Изпълкома. Според едната шефът на здравната комисия е окончателно разжалван. И за мястото в Народното събрание отново се спомена името на Даниела Дариткова. Според другата версия обаче партия ГЕРБ застанала зад гърба на Тонев и никой не му е искал оставката.

"Решението беше да бъде изслушан ген. Тонев и да се опитаме да разграничим обективните факти и обстоятелства", посочи Бъчварова пред бТВ. Тя подчерта, че са обсъждани "различни варианти", но не смята, че е добре предварително да се обявяват решения и позиции.

Текат още 3 проверки

Министерство на отбраната е изпратило одитите за Военномедицинска академия (ВМА) до четири органа - прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за конфликт на интереси и Националната агенция за приходите (НАП). До момента единствено Комисията за конфликт на интереси е върнала обратен отговор. Той сочи, че няма нарушения. Това поясни вчера пред журналисти зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Тя е запозната с проверката на военното министерство, тъй като бе и в служебното правителство на Георги Близнашки. Останалите институции все още извършват проверки.

В петък на сайта на военното ведомство беше качен доклад, според който има сериозни нарушения в управлението на кожната клиника в болницата по времето на Тонев. Той е даден на прокуратурата още през септември.
Военният министър Николай Ненчев каза, че когато се запознал с проблемите, реагирал незабавно. "Разпоредих да бъде извършена проверка", подчерта Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай