Райков: Не обещаваме чудеса

Райков: Не обещаваме чудеса | StandartNews.com

София. Ние не обещаваме чудеса, а само да направим максимума и да върнем доверието на хората. Това заяви служебният премиер Марин Райков в предаването "Панорама" по БНТ. Според него задачата на служебния кабинет не е само да организира честни избори.

Ако задачата ни беше само една, би било прекалено лесно. Не може изборите да са единствената ни цел. Хората очакват много от нас, но обикновено с големите очаквания идват и големите разочарования, коментира Райков и обеща да направи всичко възможно, за да върне поне частично доверието към управляващите.

Той гарантира, че пенсиите ще бъдат увеличени средно с около 9% от 1 април, както е заложено в бюджета. Продължаваме да търсим резерви, за да решим други социални проблеми. Ще бъдем с по-голяма грижа по отношение на социалните жестове, които се очакват от нас, но няма да изпаднем в популизъм. Не можем да дадем това, което го няма. Ще държим на финансова стабилност, защото тя е гаранция, че нещата ще се подобрят, добави Райков.

За цената на тока премиерът посочи, че тя се променя от ДКЕВР, но са създадени условия да бъде свалена.

Райков бе категоричен, че няма да прави оценка на никое правителство, защото е неутрален. Единствената обвързаност, която мога да афиширам, е тази с България, каза той. Хората са на улицата, защото имат упреци към всички български правителства, допълни министър-председателят.

Относно кадровите промени служебният премиер отново каза, че няма да предприема масова чистка. Политическите кабинети подават оставка. Моята амбиция не е да създам нова бюрокрация, но очевидно е, че с някои ще се разделим, но други ще останат. Областните управители са връзката между местната власт с централната власт и не би било уместно точно сега да се сменят. Не можем да си позволим да блокираме държавата, посочи Марин Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай