Радев и Лойтхард обсъдиха Швейцарско-българската програма

Радев и Лойтхард обсъдиха Швейцарско-българската програма | StandartNews.com

Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата рамка на която изтича през 2019 година. Убедени сме и вярваме, че тази програма трябва да продължи, защото носи не само средства, а и един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от живота ни. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България.

Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на двустранните отношения след първата визита през 2003 година.

Президентът Радев отбеляза, че днешната визита е продължение на дългогодишните отношения между Швейцария и България в дух на партньорство и разбирателство, на споделени ценности и европейски дух. Двамата президенти са обсъдили различни въпроси, не само такива, свързани с двустранните отношения, но и засягащи регионалните, европейски и световни проблеми. Българският президент открои със задоволство нарастващата активност на двустранните икономически връзки. За миналата година двустранният обмен е размер на 260 млн. евро, а Швейцария е деветият по ред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години.

Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средните предприятия, на сектора на информационните технологии, каза Радев.
Президентът изрази задоволство от особено ефективната по думите му Швейцарско-българска програма, обхванала за последните години множество сфери, свързани с правосъдната реформа, върховенството на закона, сигурността, околната среда и, особено важното, образование. Програмата ДОМИНО /абревиатура на "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото"/ стартира наистина нов подход към дуалното образование и обучение в България, даде добър пример как може да свърже образованието, младите хора, с интересите на бизнеса, посочи президентът Радев.

Българският държавен глава изтъкна, че посещението на швейцарския президент идва в много важен момент за България, когато страната поема председателството на Съвета на ЕС и трябва да работи така, че да координира по най-добрия начин усилията на европейските институции за запазване на единството на Съюза и за повишаване на доверието на европейските граждани в тези институции. По думите на Радев България има ясни послания, свързани с конкурентоспособност, консенсус и особено с бъдеща кохезионна политика. В това отношение сме благодарни на Швейцария, че въпреки че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа, каза Радев. Президентът посочи също като много важен приоритет Западните Балкани. Ясно сме дали становището си, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани, в противен случай те лесно могат да предоставят балканска перспектива на Европа, каза държавният глава.

Президентите са обсъдили днес важни проблеми от дневния ред на Европа като сигурността, мигрантската криза и какво е значението на България да бъде член на Шенген, защото, по думите на президента Радев, това е начинът, по който България може да допринесе за общата европейска сигурност, за контрола и защитата на външните европейски граници. В това отношение усещаме солидната подкрепа на Швейцария, за което благодарим, отбеляза държавният глава, който изрази надежда, че с това мнение и влияние по въпроса България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство. Ценим високо усилията на Швейцария за по-голяма сигурност в Европа с участието й в различни мисии, посочи Румен Радев.

Дълги години преди България да бъде член на ЕС се радваме на чудесни двустранни отношения и сме сигурни, че те ще се развиват и в бъдеще, каза от своя страна президентът на Швейцария Дорис Лойтхард, която отбеляза открития тон на разговорите. Много високо ценим доверието между нас, добави тя. Швейцарският президент поздрави правителството и българския народ за това, че през последните 10 години на членство на България в ЕС е постигнат забележителен в сравнение с други европейски държави напредък. Като много важно тя отбеляза България да разчита на инвестиции, така че да има благосъстояние, което хората заслужават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай