Приеха оставката на Първанов

Приеха оставката на Първанов | StandartNews.com

Националният съвет на АБВ изненадващо прие оставката на лидера си Георги Първанов. Той пожела да се оттегли от поста си, след като бе бламиран от парламентарната си група, която подкрепи ратификацията на нов дълг, въпреки решението на партийния орган.

На 25 април ще се проведе общо събрание на партията, на което ще бъде избран нов лидер на АБВ чрез пряк избор от всички членове на формацията. Първанов посочи, че ако бъде номиниран, ще участва в надпреварата. До тогава той остава председател в оставка.

"Надявам се да стане сериозна надпревара", каза с усмивка президентът (2002 - 2012 г.).

След като бъде избран новия председател, ще се проведе конференция, на която АБВ ще даде оценка на управлението на страната и подготовката за местните избори. Възможно е паралелно с избора да протече и допитване по важни въпроси.

Основен акцент на прескоференцията след продължилото над 3 часа заседание на Националния съвет бе остра позиция, изготвена от АБВ, срещу ръководството на ГЕРБ. По думите на Първанов комуникацията между мандатонисителя и останалите партии, подкрепящи кабинета, липсва. И като припомни последните решения на ГЕРБ, сред които ратификацията на дълга и промените в сектор "Сигурност", обяви личната си оценка, че програмното споразумение е "замразено", докато ГЕРБ не покажат доказателства за обратното. В тази връзка той се изказа позитивно за досегашния министър Веселин Вучков, както и за Румяна Бъчварова, но остро разкритикува начина, по който се лансират персоналните промени.

"Премиерът Бойко Борисов влезе в своите ботуши от първия мандат. Той се държи авторитарно и решава проблемите еднолично", каза лидерът в оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай