Президентът: Отговорността за сделката с ЧЕЗ е в България, не в Чехия /ОБНОВЕНА/

Защо институциите научават и действат постфактум в случая, пита Румен Радев

Президентът: Отговорността за сделката с ЧЕЗ е в България, не в Чехия /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене" и ЧЕЗ са частни случаи. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране", коментира Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива. „Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката. АЕЦ „Белене" и ЧЕЗ са частни случаи. Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал", каза още държавният глава.

"Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, допълни той. - Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции", коментира Радев и попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите", подчерта държавният глава.

По повод на уреждането на конфликта Радев допълни: "Склонен съм да говоря с чешкия президент, но нека не забравяме - отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън нея." "Вече изплуваха имена на банки и офшорки. Много е важен механизмът, по който е замислено това финансиране", допълни Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай