Предлагат: Пускаш бюлетина, ако имаш 7 клас

Предлагат: Пускаш бюлетина, ако имаш 7 клас  | StandartNews.com

София. Гражданите смениха депутатите. Малко след 15,30 ч днес в пленарната зала на Народното събрание влязоха представители на близо 50 граждански организации и сдружения и извънпарламентарни партии. Обсадата на протестиращи пред сградата на парламента принуди от съображения за сигурност НСО да поиска предварителен списък с участниците. След проверка на документите за самоличност всички посочени бяха допуснати в пленарна зала и заседанието започна.

Отдясно на Мая Манолова застана омбудсманът Константин Пенчев. А за да потуши напрежението, като модератор на заседанието бе дошъл и политологът Димитър Димитров.

"И аз пих кафе в 9 сутринта пред парламента, но трябваше да отида на работа", каза Димитров. Йоло Денев поклати одобрително глава. И дебатът започна.

Омбудсманът направи деликатна забележка на изказването на червения депутат Христо Монов преди дни, който нарече протестиращите лумпени. "Преди да вляза, разговарях с протестиращите, срещнах се с животновъдите, които плачеха за проблемите си, не бяха лумпени", вметна Пенчев. И заради напрежението по улицата изрази съмнение, че този парламент ще има време да гласува изцяло нов Избирателен кодекс.

"Вече сме в морална криза, хората не вярват на политическия елит и искат нови лица", заяви председателят на Зелената партия Александър Каракачанов. Преди него пък Божидар Томалевски от "Другата България" апелира да не се забравят хилядите емигранти. "За 10-15-20 дни можем да направим необходимите промени на Изборния кодекс", скочи Владимир Брезоев и след това благодари от трибуната на Мая Манолова, тъй като за първи път бил в пленарна зала и можел да говори там.

От "Движение България на гражданите" се дистанцираха от участието си в разширения формат. Заявиха, че са абсолютно "за" машинното гласуване и допълниха, че си тръгват, защото имат други ангажименти. "Хората гласуват електронно в другите държави, те избират дали ще дадат гласа си от хола или от парка, дали ще гласуват легнали или прави", заключи дама и под аплодисментите на останалите участници седна на депутатската банка.

"Ако олигархията имаше полза от мажоритарната избирателна система, досега 300 пъти щяха да си я въведат", обяви по микрофона друг участник. "Писна ми да ме управляват неграмотни, настояваме за ценз на избирателите", скочиха и други неправителствени организации.

Николай Гацев от движение "Орлов мост" пък използва да обяви, че формацията вече става Народна партия. "Къде е професионализмът, нека само юристи да коват изборните закони", обърна се към присъстващите Детелина Симеонова от гражданско сдружение "За Добрич". И възропта срещу твърде младите народни представители. Призова в Изборния кодекс да бъде записано, че общински съветници и депутати могат да стават лица, навършили 30 г. А всяка година на партиите да се правят финансови ревизии. И ако политическа сила бъде спипана да върши нарушения с нерегламентирани пари, автоматично да губи участие в следващи избори.

Всички предложения бяха обособени в специална таблица, където 39 граждани и организации бяха описали предложенията си. Намаляване на броя на депутатите на 120, въвеждане на мажоритарната система, гласоподаватели да бъдат със завършен 7 клас и горен праг за възрастта за гласуване до 78 г., са част от исканията. Задължително въвеждане на машинно гласуване, ЦИК да стане постоянно действащ независим политически орган и изчистване на избирателните списъци бяха друга част от предложенията. Намаляване на субсидиите на партии и промяна на 4% бариера за влизане в парламента, бяха други искания.

Заседанието приключи чак в 18,20 ч. "Време е да ходим на протест", обяви един от участниците. А уговорката бе, че следващата среща ще е във вторник, когато ще се обсъждат конкретни идеи в три направления - избирателна система, вид гласуване и равнопоставеност на вота.

Преди да се разотидат, гражданите си направиха снимки за спомен в пленарна зала. "Щракни ме за Фейсбук", бе крилатата фраза. Част от участниците бързо прихванаха от стоенето на парламентарните банки и започнаха да преглеждат пресата. Други пък си пишеха с приятели във Фейсбук. Един от представителите на протестиращите бе избрал камуфлажен костюм. "Нямаме време за нов кодекс, да правим промените и да отиваме на избори", призова той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай