Плевнелиев урежда наши учени при Бил Гейтс

Милиардерът към президента за дефицита ни: Amazing!*

Плевнелиев урежда наши учени при Бил Гейтс | StandartNews.com

Сиатъл. Президентът Росен Плевнелиев предложи на един от най-богатите хора на планетата - Бил Гейтс - да работи с български учени. Двамата се срещнаха в Сиатъл като част от програмата на държавния глава в САЩ. "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след разговора.

България има страхотен потенциал да се развива. Икономическите ви показатели ви дават огромен шанс, от който непременно трябва да се възползвате. Това посъветва президента Росен Плевнелиев един от най-богатите хора в света.

Милиардерът бе домакин на срещата в централата на фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Собственикът на “Майкрософт” посрещна българският президент в светло бежев костюм, синя риза без вратовръзка и черни чорапи.  След като попита колко е дефицитът, държавният дълг и БВП на страната ни, както и какво финансиране получаваме от стурктурните фондове на ЕС Гейтс коментира само с една дума: Amazing!*

Президентът Росен Плевнелиев запозна Гейтс с идеята за София тех парк, като богаташът – филантроп ни посъветва, ако искаме да вървим напред, да инвестираме в образованието и да вложим пари в два или три университета, които да предлагат качествено облазование.

Гейтс обясни, че в “Майкрософт” са работили много млади българи, които страната ни трябва да успее да привлече у нас. Технологиите и образованието според Гейтс са двете области, които трябва да бъдат стратегически за страната ни. Не съм го поканил, но скоро в България ще пристигнат хора от фондацията му, която управлява проекта “Глобални библиотеки”, обясни Плевнелиев.

Чрез него досега над 960 библиотеки, предимно в села и малки градове са получили компютърно оборудване. Често то се оказва жизненоважно, защото именно в тези селски библиотеки се попълват документи за кандидатстване по европроекти, както и молби за работа, обясниха от перзидентството.

Досега по програмата, която стартира през 2009 г и трябва да приключи през 2013 г., фондацията на Гейтс е инвестирала в България 15 млн. лв. Презиеднтът и екипът му обясниха, че е говорено за евентуално удължаване на програмата, за да бъдат подпомогнати 200-300 повече библиотеки от предвиденото.

По време на срещата е договорена и среща с представители на БАН, които да работят заедно с фондацията на Гейтс по проектите им за здравна помощ в Африка. Става въпрос за разработване на ваксини против туберколоза, превенция на детската смъртност и рак, както и микробиологичен контрол върху сигурността на храните.

Аутобаните към центъра на Сиатъл бяха затворени от щатската полиция заради работната визита на президента Росен Плевенелив. Кортеж посрещна държавния глава на пистата в града, а конвой от над 20 полицай на мотори ескортираше колата, в която се возиха Плевнелиев и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

Полицаите блокираха аутобаните към трасето, по което се движеше кортежът. В хотела, в който бе настанен Плевнелиев пък гостите с интерес питаха коя знаменитост ще почива редом до тях заради над 20-те събрали се полицаи пред сградата.

Днес на кръгла маса, посветена информационните технологии президентът Плевнелиев ще обсъди с представители на компаниите Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Амазон възможностите за създаването на иновационни екосистеми. Следобед местно време (късно вечерта българско) президентът ще посети Булит-център, който е част от международния проект "Зелена сграда". За днес е предвидена и среща на българския президент с българската бизнес общност в Сиатъл.

*Възхитително!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай