Плевнелиев: Правителството доказа, че е надпартийно

Плевнелиев: Правителството доказа, че е надпартийно | StandartNews.com

Плевнелиев защити назначението на Ваньо Танов в Агенция "Митници"

София. "Това е едно правителство, което има амбициите да спазва конституцията и законите в държавата, които казват, че служебното правителство е едно нормално правителство с пълни функции, с изключение на това, че няма законодателна инициатива. Обикновено статистиката показва, че от правителството са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното правителство ще назначи не повече от няколко стотин служители. Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителството е правело", заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде Фокус.

Плевнелиев коментира назначенията, направени от кабинета на Георги Близнашки и застана зад връщането на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници" като каза, че не знае за по-достойна кандидатура.

Президентът коментира и че, от друга страна, не могат да се вържат ръцете на едно правителство – тогава, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени. Тук президентът даде за пример връщането на Ваньо Танов за директор на Агенция "Митници".

"Аз ще ви кажа, че лично, като държавен глава не познавам друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, които да е сложил рентгени на всички граници, които да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции. И не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него, и в един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни – посочете ми една по-достойна кандидатура, аз бих с удоволствие приел. Става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани", коментира Росен Плевнелиев.

Отново казвам без ревизия на бюджета в държавата няма да мине, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай