Плевнелиев отива във Виетнам през октомври

Плевнелиев отива във Виетнам през октомври | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще посети Виетнам с българска бизнес делегация в края на октомври, научи "Стандарт". Посещението трябваше да се състои в края на февруари, но оставката на кабинета на Бойко Борисов го отложи за есента. В политическата криза в началото на годината президентът трябваше да проведе политически консултации, а впоследствие и да назначи служебно правителство.

Целта на визитата, която включва посещения в Ханой и Хо Ши Мин, е да се подобрят двустранните икономически отношения. България може да стане врата на Виетнам към ЕС, като страната ни е готова да предостави за сътрудничество черноморските си и речните пристанища. Най-вероятно за износ към трети страни от ЕС у нас ще пристигат риба и морски деликатеси, а България ще изнася вина за азиатските пазари. При визитата ще има два бизнес форума, а президентът ще се срещне с виетнамци, живели у нас. Над 30 000 души от азиатската страна са работили в България през годините, а близо 5000 са завършили образование. По време на визитата са предвидени и концерти на "Мистерията на българските гласове".

Преди да отлети за Виетнам, президентът ще пътува в края на септември за САЩ, за да участва в заседанието на ООН в Ню Йорк. Там, както и при предходното си участие във форума, Плевнелиев ще изнесе реч и ще вземе участие в срещата от Глобалната инициатива на бившия президент Бил Клинтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай