Партийни искри заради Гърмен (ОБЗОР)

Партийни искри заради Гърмен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Скандал между "Атака" и Фронта, Плевнелиев зове да не се ползва езикът на омразата

Напрежението в Гърмен се пренесе в парламента. 7 искания към кабинета постави на фона на местния конфликт шефът на патриотите Валери Симеонов. Едно от тях е незабавно събаряне на незаконните ромски постройки в кв. "Кремиковци, с. Марчово, община Гърмен. Другите са овладяване на битовата престъпност, административно задържане на цените на тока, мерки срещу покупко-продажбата на гласове, ограничаване на незаконната сеч, заграждения по границата с Турция и решаване на проблемите на българските общности в чужбина.

Тези са напълно изпълними в срок от 1 юли 2015 г., каза Симеонов. Той заяви, че "подкрепата на ПГ на ПФ към настоящето управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнението на заложените в програмата за стабилно управление приоритети."

Среща между Валери Симеонов и Цветан Цветанов се състоя след декларацията на Фронта. Двамата се разбрали следващата седмица да се проведе експертна среща, на която да бъдат обсъдени седемте условия на патриотите.

"Това, което поех като ангажимент пред Патриотичния фронт, е в рамките на предстоящата седмица да подготвим становище по всички тези точки, които са посочени в тяхната декларация и в по-следващия вторник ще направим една работна среща с тях, на която ще можем действително да ги запознаем с позицията и становището на ГЕРБ", заяви Цветанов.

"Има опасност от "гърменизация" на политическия и на изборния процес", предупреди в същото време лидерът на АБВ Георги Първанов в кулоарите. По думите му най-лошият възможен сценарий е да се етнизират изборите и политиката. "Има такива опити, някой се опитва да лови риба в мътна вода", коментира още идеологът на АБВ. И допълни, че държавата трябва да респектира онези, които се опитват да провокират напрежение. Скандал в парламента тръгна от искане на "Атака" да се изслуша в Народното събрание вицепремиерът и МВР министър Румяна Бъчварова. Предложението обаче не беше прието
и лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини партиите и в частност Патриотичния фронт, че са "допустими патриоти" и си "затварят очите".

Веднага последва реплика от зам.-председателя на групата на ПФ Валентин Касабов. Той излезе на трибуната с думите: "Как е белият прах, а, как? Викайте по-силно! Велик е Путин и перхидроленият пудел е негов пророк". В този момент председателят на парламента Цецка Цачева изключи микрофона и отстрани Касабов за недопустимо поведение от заседанието за деня. "Няма нищо по по-популистко, което чувам от ПФ и РБ, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в "Катуница". Там кметът не е от ДПС", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. По-късно депутатът от ДПС Янко Янков призова прокуратурата да направи проверка по случая в община Гърмен. И отбеляза, че трябва да се намери законодателна мярка за улесняване на процедурите по узаконяване на постройките в ромските махали. "Случващото се в Гърмен е симптом, от който страда обществото - страхът. Ще се противопоставим първо на политическото драматизиране и на етнизацията на ситуацията", заяви говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов. И допълни: "Гърмен не е прецедент, спомняме си Катуница, но Гърмен е симптом за болестта, от която страда обществото". "Решението на ситуацията в Гърмен е само едно и се крие в думата институции", заяви пред журналисти в късния следобед президентът Росен Плевнелиев.

"Тук визирам и правилата за строителство и правилата по отношение на използването на езика на омразата", посочи той. Междувременно от ПФ заявиха, че в знак на протест срещу изгонването на колегата им Касабов от пленарна зала няма да влизат на заседания "в знак на подкрепа и протест срещу двойния стандарт по прилагане на правилника на НС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай