Парламентът ще заседава за бюджета извънредно на 29 юли

Парламентът ще заседава за бюджета извънредно на 29 юли | StandartNews.com

София. Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 29 юли по предложение на депутата от ДПС Йордан Цонев.

На заседанието ще бъде обсъдена актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на държавния бюджет.

„За" гласуваха 114 народни представители, „против" – един.

Мая Манолова поиска поименна проверка за наличието на кворум непосредствено преди гласуването на предложението на Цонев. „Коалиция за България има ясна позиция – ние сме против актуализацията на бюджета в параметри, поискани от президента, и подкрепени от ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ, ДПС и президентът имат един и същи план за актуализация на бюджета", посочи Манолова.

След това парламентарната група на БСП напусна пленарната зала, но депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха достатъчно за наличието на кворум.

"Нямаме никакво сътрудничество (с ДПС- бел.ред.). Просто това са две неща, които се оказа, че двете партии ги искат. И актуализацията на бюджета, и Кристалина Георгиева. Изведнъж тези, които се целуваха на Орлов мост - Станишев го няма, ем си е в България да даде обяснения, г-н Местан го няма и аз трябва да отговарям защо една година ни стопиха нервите", коментира Бойко Борисов в парламента.

Попитан защо приема тази игра, Борисов запита как да не я приемат и да оставят служебното правителство без пари.
Борисов запита дали има някой, който не е наясно, че трябва да се актуализира бюджетът и посочи, че спорът се решава с предложението на ДПС.

"Защо не смениха министри? Кога си отидоха. Вчера. Какво правиха една година?", попита още лидерът на ГЕРБ.

По-рано Борисов обяви от парламентарната трибуна, че партията му е готова да подкрепи актуализация на държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Срещу това постави условие БСП да обещае, че няма да пипа повече бюджета, ако се върне на власт.

Същото изявление направиха от ДПС.

"Ние ще подкрепим в зала изменението на Закона за държавния бюджет, както и изменението на Закона за НЗОК", каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай