Парламентът гласува оставката

Парламентът гласува оставката | StandartNews.com

София. Очаква се днес Народното събрание да гласува оставката на кабинета "Орешарски", която бе подадена в последните секунди на работния ден вчера. В последните седмици депутатите все не успяваха да съберат кворум за провеждане на заседание, въпреки множество належащи закони, които по думите им трябваше да бъдат приети. Групата на ГЕРБ отказваше да се регистрира в залата, докато оставката не бъде подадена. "Атака" пък бойкотира заседанията още от началото на политическите консултации миналия месец. БСП и ДПС общо нямат необходимия брой от 121 депутати за кворум. 

След като оставката вече е факт, се очаква народните представители да се съберат, за да я гласуват. Председателят на Народното събрание Михаил Миков разпореди тя да бъде включена извънредно в дневния ред. 

Според конституционната процедура, след като парламентът приеме оставката на кабинета, мандат за съставяне на правителство се предлага последователно на първите три политически сили по резултат от последните парламентарни избори. ГЕРБ, БСП и ДПС обаче взаимно се увериха на политическите консултации при президента, че ще върнат мандатите. Това води до разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет от държавния глава. 

Кабинетът "Орешарски"  ще заседава в оставка и през следващата седмица, докато президентът Росен Плевнелиев официално обяви състава на служебното правителство. Той многократно заяви, че ще направи това на 5 август - точно 2 месеца преди договорената с партиите дата за предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай