Орешарски си тръгна в 17,59 (ОБЗОР)

Орешарски си тръгна в 17,59 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гласуват утре оставката на кабинета

Невиждан от старта на 42-ото Народно събрание кворум чакат депутати днес. Повод е точка първа от дневния ред - оставката на кабинета "Орешарски". Тя бе подадена в сряда точно 1 минута преди края на работния ден и точно една година след т.нар. "нощ на белия автобус". Документът бе изпратен на депутатите по куриер. Оставката бе входирана в деловодството на Народното събрание точно в 17,59 часа, минути по-късно стана най-споделяното нещо във Фейсбук. Това стана след 420 дни управление.

ГЕРБ и "Атака" се връщат в пленарната зала за гласуването, с което министрите ще бъдат освободени. Единствено Волен Сидеров обяви, че няма да присъства, защото имал срещи.

"Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да й се зарадвам!", коментира светкавично в социалната мрежа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Съпартийците му обаче се поздравяваха с оставката и се заричаха, че сега ги чака само работа. Хората, които искаха оставката, няма да живеят по-добре след нея, коментира от името на БСП Антон Кутев. Не знам кому беше нужно това нагнетяване на напрежение, заяви Лютви Местан. Волен Сидеров пък си приписа заслуга и обяви в Туитър: "Атака успя да свали корумпираното правителство на БСП, ДПС и ГЕРБ".

"Тази оставка е решение на Борисов и Местан, стана факт, след като нахлух в парламента", коментира и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Цял ден държавата гадаеше ще има ли оставка и кога. Чиновниците в отделните ведомства даже си правеха облози.

Очакваше се това да се случи веднага след заседанието на Министерския съвет, което продължи четири часа. Във видимо добро настроените министрите започнаха да пристигат в сградата на "Дондуков" 1 малко преди 10 часа. "Кабинетът много отдавна е готов да си подаде оставката", каза на влизане вицепремиерът Цветлин Йовчев. Той допусна, че това ще се случи до края на деня. Военният шеф Ангел Найденов обаче вся смут, като предположи, че оставката на кабинета ще бъде гласувана от депутатите чак в петък.

"Това беше последното заседание на кабинета преди оставката, гледахме доста точки", заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието. И допълни, че напускането на правителството зависи само от волята на премиера. "Много се спекулира с оставката. След няколко часа ще разберете", загатна Бобева за предстоящото оттегляне на правителството. Около 10 минути след като то бе депозирано в Народното събрание, социалните мрежи се изпълниха с коментари. "Честито", "хайде с шампанско пред парламента" и "Успяхме", пишеха хората във Фейсбук.

Следващата сряда Министерският съвет ще проведе първото си заседание като правителство в оставка. То беше избрано от 42-то обикновено Народно събрание на 29 май 2013 г. с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. И си отива точно година след сблъсъците пред парламента, когато жандармерия се опита да изведе с бял рейс блокираните в парламента депутати.

Чобанов: Оставяме над 8 млрд. резерв

Над 8 млрд. фискален резерв, без да се броят европейските средства, оставя ковчежникът на държавата Петър Чобанов на наследника си. Това съобщи самият той след края на последното заседание преди правителствената оставка. Той заяви, че готви подробен доклад за състоянието на държавата, който да даде на следващия финансов министър. Очаква се документът да е готов до петък. Експертите му ще включат как се движат бюджетите на отделните министерства и ведомства.

"Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние независимо от всички приказки за фалит и всички заигравки с големи числа", категоричен бе Чобанов. Той подчерта, че оставя на служебния кабинет "това, което трябваше да бъде свършено". "И беше отговорната позиция, беше свързано с внасянето на проекта за актуализация на бюджета, което не беше лесно решение, както знаем, и двата варианта са възможни. И актуализацията не е толкова належаща, но все пак от гледна точка на голямата ни сигурност мисля, че беше редно да се внесе този проект, за да може да се оставят някои фискални буфери, ако продължат шоковете да се случват, да има как да се реагира", каза още Чобанов.

Връщам се в университета

Димитър Греков министър на земеделието

Приемствеността в нашето министерство е особено важна и аз ще направя всичко възможно това да стане. Продължаваме да работим до последния ден. Доволен съм, че взехме решение за отпускането на 1 млн. лв. на Агенцията по борба с градушките. За съжаление не можахме да решим въпроса с болестта син език по преживните животни. Надявам се, че следващото правителство ще го реши, защото зоната на обхват на болестта се разширява. Засега е до Хасково. Поисках 800 000 лв. - толкова бяха необходими. Ще отпуснем от Министерство на земеделието 400 000. Конституционно право на премиера е той да депозира оставката и да реши кога. Ние сме готови от първия ден с нея. Аз съм ректор на Аграрния университет в Пловдив, продължавам като преподавател и ще се върна там.

Кому бе нужно нагнетяване на напрежение

Лютви Местан, лидер на ДПС, пред агенция ПИК

По-скоро за мен бяха изненадващи опитите да се нагнети усещане за неяснота и неизвестност за това дали ще има оставка или не. Не знам кому беше нужно това нагнетяване на напрежение. Още през миналата седмица направих коментар, че се създават проблеми там, където ги няма. Въпросът с оставката е решен, а днес той само се формализира. Така че очаквам отговорност от всички и висок кворум утре, дебати и гласуване на оставката.

Найденов: Дано се успокоят всички

"Очаквам, че оставката на правителството ще бъде внесена в парламента най-късно утре". С тези думи военният министър Ангел Найденов влезе на заседанието днес. "Дано всички се успокоят", заяви той. Според него въпросът бил защо кабинетът да продължава да действа в оставка и кой се интересува толкова много от нея, при положение че има ясни срокове за провеждане на изборите.

Важно е какъв ще е новият кабинет

Волен Сидеров, лидер на "Атака"

Оставката на Орешарски беше логична, чакаше се от дълго време. По-важното е какъв нов парламент ни очаква и какво правителство. Според мен недобро, защото има сговор да продължи колониалната политика и защото има тотално дезинформиране на българите и апатия, която няма да доведе до нищо добро. Може би ще влезем в криза - избори след избори и това няма да се отрази добре на страната.

Коалиция с ДПС би била проблем

Антон Кутев, депутат от БСП и медиен секретар на соцпартията, пред БНТ

Проблемът на всички тези, които викаха за оставка цяла година, няма да живеят по-добре след нея. Не виждам нищо добро за бъдещето на страната.
За мен изводът е, че коалиция с ДПС би била проблем. Този комфорт, който те имаха при нас, повече няма да го имат.
Хората няма да върнат БСП в управлението. Народът мрази властта. БСП управляваше, затова мразят и нас.

Служебните номинират Кристалина

Екипът, назначен от Плевнелиев, ще прави предложението за еврокомисар

Служебното правителство ще номинира българския еврокомисар на Съвета в Брюксел на 30 август. И това най-вероятно ще бъде Кристалина Георгиева, потвърдиха неофициално пред "Стандарт" източници от Европейския парламент. "Обсъждахме еврокомисар, но не взехме решение. Дали ще вземем, това ще реши правителството", коментира лаконично след края на заседанието в сряда вицепремиерът Даниела Бобева.

Очакванията от страна на БСП бяха, че премиерът Пламен Орешарски трябва да номинира социалист за поста. И от "Позитано" 20 споменаха преди дни името на външния министър Кристиан Вигенин. Новият президент на ЕК Жан Клод Юнкер тактично даде да се разбере, че предпочита част от еврокомисарите в комисията да са с опит и да са имали мандат в ЕК. Както и националните представителства да излъчат жени. А Георгиева отговаря перфектно и на двете условия, уточниха източници от Брюксел. Неофициално вече се коментират и евентуалните ресори, които може да поеме българският еврокомисар - по разширяването или имиграцията. Последният ресор вече е коментиран за България, става дума за нова секторна политика на ЕС предвид имиграционните вълни от последните години. Пак от Брюксел са сигналите, че големите държави са разпределили неофициално в хода на преговорите икономическите ресори между ПЕС и ЕНП. От АЛДЕ също имат добри номинации за ЕК. Все още има неясноти кой ще бъде заместникът на Катрин Аштън като външен представител на ЕС. Но към мястото на лейбъристката сериозни заявки има от страна на Италия. Най-естественият вариант за България е да възложи нов мандат на сегашния си еврокомисар, още повече че ситуацията в страната не предполага политическо съглашение за ново име.

Пари за борба с градушките

Разпределиха 17 милиона за 4 часа

Около 17 млн. лв. раздаде кабинетът в сряда за четири часа. Почти половината пари от отпуснатата допълнителна сума са за Министерството на финансите. 4 млн. лв. се дават на БАН за строеж на многофункционален компютърен строеж, нови 1 млн. лв. ще получи и земеделското министерство за закупуване на противоградни ракети, след като миналата седмица Агенцията за борба с градушките получи други 1.2 млн. лв. Допълнителни средства получават и Националната разузнавателна служба, социалното министерство, Агенцията за ядрено регулиране, комисиите за отнемане на незаконно придобитото имущество и за защита от дискриминация и др. С отпуснати 7.365 млн. лв. на Министерството на финансите за 2014 г. се осигуряват средства за неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса, с цел изпълнение на приоритетите на правителството.

Социалното министерство взима 3 млн. лв., с които да се продължи наемането на безработни в стартираната от сегашното ръководство на МВР акция по опазване на реда и предотвратяване на кражбите в селата.

Новите решават и за такса смет

Правителството остави следващите управляващи да приемат новата методика за изчисление на такса смет. Причината е липсата на консенсус с Националното сдружение на общините. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева след заседанието на кабинета. Сега такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имота. Под натиска на бизнеса държавата предлага три други варианта, които съответстват на принципа "замърсителят плаща". Това са индивидуално измерване на количеството битови отпадъци в имота в зависимост от броя, вместимостта и честотата на извозване на контейнерите или според броя на живеещите в имота. Общините ще могат да изберат кой от тези варианти да използват, като може да ги комбинират. Националното сдружение на общините и повечето местни управи няколко пъти излязоха с позиции против бързото приемане на поправки, които могат да доведат до сериозен проблем с почистването на градове.

Протестът пи шампанско

Оставката на премиера Пламен Орешарски беше посрещната от около 200 души пред сградата на Народното събрание с викове: "Победа", "Имаме оставка", "Честито". Протестиращите започнаха да трошат орехи като израз на радостта си. Движението пред парламента остана затворено.

По същото време пред сградата на Министерския съвет друга група протестиращи гръмна шампанско. В района имаше засилено полицейско присъствието. Първоначално хората се организираха в социалните мрежи да отбележат една година от "Нощта на белия автобус", когато бяха сблъсъците между протестиращи и полиция пред парламента. Тогава няколко парламентарни комисии заседаваха в необичайно късен час, а гражданите блокираха изходите от сградата. Депутатите и министрите трябваше да бъдат изведени с автобус на жандармерията. Нощта завърши с разкървавени глави. Оттогава до днес Народното събрание е със сериозни охранителни заграждения.

40 бона за нет в НДК

40 000 лв. даде кабинетът за доизграждане на Wi-Fi мрежата в НДК. Парите ще бъдат преведени на Министерството на културата. Те са осигурени от преразпределение на разходите по бюджета.

Взеха 44 решения за ден

Кабинетът прие 44 точки на последното си заседание в сряда. Вицепремиерът Даниела Бобева слезе с огромна папка решения около 14.30 ч в Гранитна зала. Бобева обърна внимание на точките от дневния ред, които касаят ядрената безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай