Парламентаристи на тържествено заседание

Парламентаристи на тържествено заседание | StandartNews.com

София. Тържествено заседание по повод 135 години от създаването на търновската конституция се провежда в Народното събрание. Засилено полицейско присъствие има пред парламента. Движението по бул. „Цар Освободител" е затворено. Забранено е паркирането около паметника на Цар Освободител. Гвардейският духов оркестър посреща официалните гости на заседанието на главния вход, съобщи "Фокус".
Президентът, вицепрезидентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание, Негово Светейшество Патриарх Неофит, са сред гостите на тържественото заседание.

Орешарски: Наш дълг е да върнем доверието в институциите

В ден като днешния, когато всички обръщаме погледа си към дълбоките ценности и постиженията на нашата страна, ме кара да вярвам, че и занапред ще може да гледаме в обща посока – към по-добро бъдеще на нашата страна. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС.

Преди 135 години нашите предци изковават устойте на свободна България, показвайки самочувствието си на древен народ, който може да възкреси своята държава и да намери достойно място в Европа и в света, обясни премиерът.

Безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най-демократичните, новаторски и прогресивни за своето време. Наред с неговите достойнства, като част от нашата история обаче, е важно да продължим да следваме фундаменталния завет на конституцията – да пазим и укрепваме държавността, върховенството на закона и свободата. Това е възможно само с усилията на цялото общество, посочи Орешарски.

Приемането на Търновската конституция е било съпроводено от бурни дебати и спорове, тя обаче е станала факт, тъй като нашите предци въпреки различията си, са имали общо разбиране за националната цел, каза още премиерът от трибуната на НС.

Станишев: Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа за свобода

Нека имаме истинската памет за цялата сложност и противоречивост на българската история, каза председателят на БСП Сергей Станишев от трибуната.

Българската конституция от 1879 година е сред най-прогресивните за своето време и е редно да си зададем въпроса как да се случва така, че една новосъздадена държава след 500 години чуждо владичество е способна да произведе толкова добра конституция, даваща възможности за нейното демократично развитие. Аз съм убеден, че Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа на българите от онова време за свобода, за върховенство на закона и е ясна декларация за принадлежност на новосъздадена България към модерна Европа, обясни Станишев.

Местан: Днешният парламентаризъм страда от хронични болести

Високото дело на първоучредителите на Търновската конституция днес поставя въпроса за нашата собствена отговорност пред парламентаризма. С ръка на сърцето си трябва да кажа, че за съжаление твърде често даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите. Това каза Лютви Местан от името на ДПС по повод днешната годишнина за парламентаризма.

"Днешният парламентаризъм страда от хронични болести. Твърде често дори забравяме етимологията на думата "парламентаризъм", като сблъсъкът на идеи чрез градивен език се замества от процедурни хватки", каза още Местан. Сблъсъкът днес не е чия идея да надделее в името на България, а кой да надделее над политическия опонент с една или друга хватка, обясни той.

42-то Народно събрание има нужда от акустиката на този празник, но не заради помпозност, а заради катарзис, отрезвяване и премисляне, посочи лидерът на ДПС. Това е празник на държавността, на разделението на властите, на правата и свободите на гражданите, на свободата на словото и на политическите сили, коментира още Местан.

"Актът на полагане на Търновската конституция е акт на полагане на законодателните фенери на освободена България", заяви Местан. По думите му преди 135 години, както и днес, европейството не е само континентален белег, а е прототип на устройство и политика. "Конституцията е висш акт, в чиято философия са вградени ум, сърце и отговорност на много политици, независимо дали са били на власт или в опозиция - именно това ги е превръщало в държавници", добави лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай