НС не прие антикорупционния закон

НС не прие антикорупционния закон | StandartNews.com

Парламентът не прие антикорупционния закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Общо 78 народни представители от ГЕРБ и Реформаторски блок гласуваха със "за", 38 от БСП бяха против, един се въздържа. Други 33 народни представители от ДПС, 11 от ПФ и двама от БДЦ бяха против, а 5 техните парламентарни групи се въздържаха. По десет депутати от „Атака" и АБВ гласуваха против, съобщи "Фокус".

Създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта, се предвиждаше в закона. То трябваше да обединява функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

Антикорупционният закон дава единствено политически контрол, каза по време на обсъждането лидерът на БСП Михаил Миков. и уточни, че БСП няма да подкрепи закона, внесен от Меглена Кунева, защото няма сериозни аргументи.

„Чрез едноличния характер на този орган (Бюрото за борба с корупцията, приемник на КПУКИ и Центъра за противодействие към МС - бел. ред.) се създава рекет. Този орган ще бъде политически, рекетьорски инструмент на мнозинството и правителството. Смятате ли, че това ще помогне за борбата с корупцията, а няма да е поредното мъртво родено изобретение в опит да покажем на европейските си партньори, че искаме да се борим с корупцията", попита Миков.

Методи Андреев от ГЕРБ пък обвини депутатите от БСП, че нямат чиста съвест и затова не искат да се води борба с корупцията. „Този закон има кусури, затова е предвидено да има второ четене, но всички заедно трябва да поведем битка с корупцията. Ако не поведем такава битка, означава, че осигуряваме незаконни доходи на хора по високите етажи на властта. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат към корупцията", заяви Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай