Нинова: При заплаха Борисов хвърля отговорността върху малкия партньор

Нинова: При заплаха Борисов хвърля отговорността върху малкия партньор | StandartNews.com

Когато види заплаха за правителството, Бойко Борисов хвърля отговорността върху малкия партньор, въпреки че години наред в съучастие провеждат една и съща политика, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на арестите на представители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) заради корупционни практики при процедурата за получаване на българско гражданство.

Нинова заяви, че който е нарушавал законите на България и е извършил престъпление, трябва да носи отговорност, но според нея случилото се поражда някои въпроси. Защо се прави сега, след като се оказва, че поне от няколко години се е знаело какво се случва там, попита тя. Нинова отбеляза, че в края на миналата година ситуацията е описана от пресата във Франция, дори е посочено, че корупцията там стига на равнище министър и вицепремиер. "Имало е вътрешна информация от български служби и никакви мерки", коментира Нинова.

На нас това ни прилича на един предишен период, когато ГЕРБ почувстваха заплаха за правителството и постъпиха по същия начин с един друг партньор, коментира лидерът на БСП и даде пример с Петър Москов, реформаторите и историята с ваксините. "Имаме изказване на премиера, че с това, което прави Петър Москов, се прави сериозна реформа, ще се намалят цените на лекарствата, хвалеше се колко му е любим. Като стана напечено, за да си спаси собствената кожа, хвърли Петър Москов, съответно малкия си партньор, на кучетата", каза Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че ще повярват на намерението на ГЕРБ да се борят с корупцията, когато големият партньор и правителството си понесат отговорността. Къде са били през тези години министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, ДАНС и изведнъж отново законът им е виновен, попита тя. "Когато нещата започват да се разнищват, ГЕРБ си изчистват образа си и ето патриотите са виновни - не, вие управлявате заедно и заедно сте имали информация за тези процеси и затова трябва да носите и отговорността заедно", заяви Нинова.

Тя коментира и арестите на олигарсите на прехода. "2010 г., октомври снимаха от хеликоптери и ни показваха палати на олигарси с басейни, с градини, с невероятно богатство. Какво се случи от 2010 г. досега? Станахме пак октомври, за да ни показват същите палати на същите олигарси, само че сега снимани отвътре", посочи тя. По думите й това е имитация на борба с олигарсите на прехода, прах в очите на хората и на европейските ни партньори, защото следващия месец предстои мониторингов доклад. Нинова отбеляза и избирателния подход - на едните повдигаш обвинение, а в същото време на Кирил Домусчиев му правиш специален закон, за да му опростиш 58 млн. лева, а на Гергов му даваш 43 млн. лева за дупката във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай