Нанков: Има лоби срещу ТОЛ-системата

Тя ще удари и контрабандата, заяви министърът

Нанков: Има лоби срещу ТОЛ-системата | StandartNews.com

Срокът за оферти за изграждането на ТОЛ-системата може да бъде удължен отново, обяви министър Николай Нанков. Сегашният изтича днес в 17,00 часа.

Сега предполагам, че се обжалва заради еднодневния срок. Явно лобито, което иска България да не въвежда този модел на текси, а да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни хватки. Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева", заяви министърът.

Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, но трябва да спечелим войната за ТОЛ-системата, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата", отсече Нанков. 

Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане", допълни той. 

В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева, каза още министърът на Регионалното развитие и благоустройство. "Пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фонда от ЕС", категоричен бе той. 

"Гражданите няма да бъдат натоварвани по никакъв начин от финанси, напротив. Този, който нарушава, амортизира пътната инфраструктура на страната, ще плаща повече. Ще продължаваме да отстояваме в сектор "Пътища" като основен приоритет максимално бързото въвеждане на системата. Всичко останало значи, че ще имаме проблеми с пътната инфраструктура", заяви той.

"Не съм работил с колегата с Пламен Тенев, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам лични профили и неща", коментира още Нанков.

Министър Нанков разкри също, че са подадени са 5 жалби до ВАС по отношение на отсечката на магистрала „Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза". 

„Втората група отсечки са 50 километра между пътен възел "Боаза" и пътен възел "Плевен – Ловеч". Там е стартирала обществена поръчка за избор на проектанти. Ще подпишем договорите в рамките на няколко дена. Проектантите ще проектират на три етапа тези 50 км", заяви Нанков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай