Миротворецът Миков

Миротворецът Миков | StandartNews.com

След четвърт век в парламента Миков взе ключа за шефския кабинет на "Позитано" 20
Аз съм човек, който може да работи с всички, каза новият лидер на БСП

Безпристрастен технократ. И юридическо острие. Това е най-краткото определение за 54-годишния Михаил Миков, който от неделя вечерта е новият председател на БСП. Като съюзник на правото и правилата, Миков заяви кратко, но ясно в седмицата преди конгреса, че ще участва в лидерската надпревара, ако получи номинации. По същото време структурите от страната го излъчиха многократно за нов председател.

"БСП се нуждае от безкористната ни работа и тъкмо затова разглеждам избора на нов председател като отборно състезание, за което съм добре подготвен", каза тогава Миков.

Не тръгна да се брани от атаките на свои, че е човекът на апарата на "Позитано". Но пак многозначно отбеляза, че промяната в БСП трябва да става постепенно, с консолидация на силите.

"Трябва да се търси енергия за промяна", отбеляза Миков. И после призна, че напоследък са се появили много "спасители на партията - радикални реформатори". Но не влезе в персонални нападки.

"Аз съм човек, който може да работи с всички", каза кратко той. След това постави условието - "ако имаме обща цел".

Пред делегатите на конгреса той постави задачата за денонощна работа. И ако някой си е мислел, че това са думи, хвърлени в пространството към прожекторите на НДК - заблудил се е. Трудно може да приковеш вниманието на Мишо с многословие. Просто няма да те чуе заради многобройните си ангажименти, казват близките му съпартийци. Но са категорични, че ще разцепи и секундата на две, когато трябва да се отстои правото. Или червената идея. Затова и социалистите го разпознават като партиеца. 42-рото Народно събрание, на което той стана председател, му е петото. Първото е 38-ото. И веднага припомняме, че това е времето, когато социалистите са паднала от власт след управлението на Жан Виденов. Негови колеги от университета, където той е преподавател, се дистанцират от "Позитано" 20. Но той продължава да работи на пълни обороти. А когато го питат защо, отговаря - това е моето кредо. Затова е трудно да се каже кой точно е открил Михаил Миков за политиката. В такъв момент се е захванал с нея, че никой не е имал време да го води за ревера. Още повече да го назначава на важен пост. След четвърт век в парламента съпартийците му повериха ключа за председателския кабинет на "Позитано" 20. Щеше да е вече професор по право, ако не се беше захванал с политика, призна преди няколко дни пред "Стандарт" майка му Венета. И сигурно е права, защото след юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Миков специализира по правата на човека в Монпелие - Франция. Следват дипломите за данъчното облагане на неправителствени организации от Вашингтон. В Рим изучава антикорупционните практики, а в Лисабон-Португалия, специализира и местно самоуправление.

"Не си спомням БСП да е имала лесен период", казва наскоро Миков. А соцдепутатите го посрещнаха с аплодисменти в деня на конгреса с думите: "Ако не беше трудно, нямаше да се падне на теб!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай