Менда: Дянков имаше проблем с диалога

Стоянова учудена от думите на Бойко, че става за премиер

Менда: Дянков имаше проблем с диалога | StandartNews.com

София. Симеон Дянков направил важни неща като финансов министър, но той имаше проблеми с комуникацията.  Това заяви пред ТВ7 зам.-председателят на Народното събрание Менда Стоянова.

През последните дни тя провокира интереса на медиите и обществото, тъй като Бойко Борисов я похвали, че става за премиер. Шефката на бюджетната комисия в парламента призна, че е останала изненадана от думите на министър-председателя. Това е добра оценка за мен, но човек трябва да прецени къде и какво го очаква на даден пост и докъде му се простират възможностите и компетентността, за да не стигне до момент на некомпетентност. Може би го имам този общ поглед върху нещата, за да се изкаже така премиерът, коментира Стоянова.

Стоянова е убедена, че оставка четири месеца преди края на мандата не е добър знак. Тя одобрява работата на Дянков като финансист - за да се развива България, трябва да има финансова стабилност, ясна данъчна политика. По тези неща в макрорамката той си свършел работата. Депутатката предположи, че оттеглянето му вероятно се дължи на неуспехите му като вицепремиер.

Дянков не успя да води добър диалог със синдикатите и работодателите. Не успя да не бъде в синхрон с неправителствените организации. Дянков имаше проблем в тази комуникация, коментира тя.

Що се отнася до искането на опозицията, в лицето на ДПС и БСП, за оставка на кабинета, Стоянова заяви, че оставка на кабинета в момента и много лош сценарий. Четири месеца преди изборите не е прагматично решение. В кризата постигнахме много неща и сега е редно това да се запази и развие. Всеки българин трябва да си даде сметка какво да очаква. Надявам се нещата да се решат с разумен подход и диалог, каза още тя.

И Тотю хвърли стрели

Министър Тотю Младенов, с когото бившият вицепремиер Симеон Дянков често влизаше в спорове, също призна за нарушена комуникация. Социален диалог през последните 3-4 месеца нямаше, сега това трябва да се промени. Трябва да се активират Областните съвети за тристранно сътрудничество, за да може да текат процеси и хората да си намират работа. Ще се опитаме да се възстанови този диалог, коментира социалният министър по БНТ.

Когато се прави една политика по доходите и хората получат сметка, която е по-висока с 60%, трябва ЕРП-та и ДКЕВР да дадат отговор защо се случва, коментира още Младенов.

Той отново постави на дневен ред преразглеждането на идеята му за изчисляването на минималната работна заплата, която бе договорил със синдикатите. Само преди седмица финансовото министерство остро се противопостави на методиката и изтегли предложението от Министерски съвет. Тя предвиждаше автоматично повишение на МРЗ с инфлацията и обвързването й с средната заплата в страната.

Искаме да се фокусираме през последните месеци на партньорство – както на местно, така и на национално ниво, с активното участие не само на бизнеса и синдикатите, а и на представителите на гражданското общество и на кметовете. Това е европейският начин на социален диалог, каза Младенов. Той бе категоричен, че това не означава развързване на кесията, а ясен преглед над това, с което разполага държавата. По думите му трябва да се види какви средства ще дойдат по оперативните програми и без да се нарушава финансовата дисциплина, да се стимулира заетостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай