Кунева: На 3 декември можем да внесем отново антикорупционния закон

Кунева: На 3 декември можем да внесем отново антикорупционния закон | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че "на 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви тя на брифинг в парламента.

"Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново", каза Кунева, цитирана от "Фокус".

Вицепремиерът изтъкна, че по други теми може да се делят на леви и десни, но по темата за борба с корупцията, която подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, нямат право да изглеждат по-малко решителни.

"Законът получи подкрепата на всички четири комисии, през които мина. Смятам, че това би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене. За тези три месеца може да се направи така, че да се събере още по-голямо мнозинство", каза още Меглена Кунева.

Радан Кънев: Днес дискусията бе остра на моменти

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан пък заяви, че "българският парламент ще гласува антикорупционния закон."

Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият се състоя както с колегите от АБВ, така и с тези от ПФ. Днес дискусията беше остра на моменти. Резултатът обаче е, че българският парламент ще гласува антикорупционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас политиците", заяви Кънев, цитиран от "Фокус".

Според него, най-спорният въпрос е свързан с анонимните сигнали. "Още се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети. От страна на АБВ се постави въпросът за това кой да избира ръководителя на бюрото", каза още Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай