Кадиев: Няма да да има никакви реформи, бюджетът е стандартен

Кадиев: Няма да да има никакви реформи, бюджетът е стандартен | StandartNews.com

София.  "Ако съдим за целия мандат на правителството спрямо този бюджет, изводът е, че няма да има никакви реформи, защото бюджетът е изключително стандартен".Това заяви депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев пред БНР.

По думите му никаква нова политика на пръв поглед в него, "вярна е, че той все още не е бил представен в парламента и може би тогава ще ни разкажат Министерството на финансите някакви идеи".

"Но от това, което се вижда от документите, не виждам абсолютно нищо, дори тригодишната средносрочна прогноза е по-лоша отколкото тази, която беше направена през април месец от Министерството на финансите, в смисъл примерно на бюджетния дефицит. Тогава се предвиждаше той да се движи около 1–1,5%, сега виждам, че е 3% догодина, след това 2,5 и 2% през 2017-а година, т.е. никакво увеличение на приходи като процент от БВП и леко намаляване на разходите. Аз си спомням 2005–2007 година, когато бях в Министерството на финансите, тогава вярно икономиката беше в разцвет, но тогава правехме годишни приходи от порядъка на 43% от БВП, разходи около 40% и 3% излишък. Сега виждам отново разходи около 40%, само че приходите вече са 36,8%. Вижте колко са паднали като процент от БВП само за 7-8 години, със 6-7%. Т.е. ако икономиката не расте, ако приходите не растат, съответно няма как държавата да прави нови политики и единственото, което ние виждаме, е намаляване на разходи", допълни той.

Георги Кадиев отхвърли идеята, че в бюджета е заложена борба с бюджетния дефицит, според него няма и увеличена събираемост на приходите. "Увеличена събираемост. Аз не видях такова нещо, тя като номинално число вероятно е така, просто защото расте и БВП, макар и с много малко – с 0,8%, след това с 1,2%. Това е другият проблем, изключително ниският ръст, който се залага за ръст на икономиката през следващите три години, но като процент на приходите спрямо БВП те стоят на едно и също ниво – около 36,5–36,8%.", каза Кадиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай