Искат отвод в делото срещу Цветанов

Съдия Ангелова си направи самоотвод

Искат отвод в делото срещу Цветанов | StandartNews.com

София. Прокуратурата поиска отвод на председателя на съдебния състав Димитрина Ангелова по делото срещу Цветан Цветанов. Мотивът са публикации в медиите за близки отношения между нея и адвокат Менко Менков, който е защитник на Цветанов по делото за нерегламентирано използване на СРС-та.

Прокуратурата се е позовала на публикации от булевардната преса, уточни адвокат Менко Менков. Той каза още, че ще представи граждански искове, които е подал срещу представители на медиите, с които се отричат тези публикации.

„Искането на прокурора е обидно не само за съдебния състав, но и за всички съдебни инстанции, тъй като с позоваването на тези публикации, прокуратурата счита, че процесът е предубеден", каза адвокатът. И продължи с думите, че обвинението не иска да бъде осигурен един прозрачен и безпристрастен процес срещу Цветан Цветанов.

„Цели се само отлагане на неминуемия изход по делото", каза Менков по повод искането на отвод.

Искането на Прокуратурата е абсолютно неоснователно и съдът трябва да го отхвърли, тъй като подсъдимият има право на бърз процес. Има съмнение, че ако бъде прието това искане на прокуратурата, ще мине много дълго време, и след определянето на нов председател, може пак да се поиска отвод, за да се забави съдебният процес, каза другият защитник на Цветанов Ханс-Петер Ул.

Цветанов също заяви, че искането на прокуратурата е несъстоятелно. Той каза още, че не приема обвиненията и настоява за бърз, прозрачен и справедлив процес, който не трябва да бъде отложен.

По искането на прокуратурата съдебният състав се оттегли на кратко съвещание. След което стана ясно, че съдия Димитрина Ангелова е  направила самооотвод. Процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и тя не желае да накърни доверието в съдебната система, става ясно от нейно изказване пред медиите.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пристигна в Съдебната палата малко преди 09, 30 часа. Той бе придружаван от двамата си адвокати.

„Познавам Цветан Цветанов от времето, когато беше министър на вътрешните работи", каза пред медии германецът Ханс-Петер Ул, който е депутат в Бундестага и защитник на Цветанов. „Впечатлен съм от борбата му с организираната престъпност, каза още той.

Ул заяви, че ще наблюдава внимателно процеса и по-късно ще направи доклад за съдебната система в България.

От своя страна Цветан Цветанов не пожела да коментира дали процесът срещу него е политически и каза само, че вярва в българското правосъдие.

Очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай