ГЕРБ искат Нинова в залата, гласуват киберсигурност, а я няма

ГЕРБ искат Нинова в залата, гласуват киберсигурност, а я няма | StandartNews.com

Парламентът прие на първо четене законопроект за киберсигурността, което провокира ГЕРБ да атакува депутатите от БСП за отсъствието им от залата.

Десислава Атанасова поиска прегласуване и използва повода да се обърна директно към Корнелия Нинова с призив да дойде да гласува. Атанасова напомни, че вчера соцлидерката пламенно е защитавала темата за сигурността по време на дебатите за вота на недоверие, а я няма в залата, когато се гледа именно закон от сферата на сигурността.

Иначе законопроектът бе приет без скандали и дебати. Той предвижда установяването на правила, постигането на високо общо ниво на мрежовата и информационната сигурност във всички сегменти на киберпространството, повишаване на сигурността на националните и на частните мрежи и информационни системи на всички нива – граждани, фирми, държавни и бизнес организации, доставчици и потребители на услуги.

Материята за киберсигурността е регламентирана в редица закони, но не е систематизирана и не отговаря в пълна степен на новите предизвикателства. В условията на нарастваща и необратима дигитална зависимост, дефицитите в мрежовите информационни системи и липсата на регламентация за ефективната защита на сигурността им водят до компрометиране на основни услуги, спиране на дейности и загуби, се посочва в мотивите.

Законът ще въведе координация между институциите в ресора на сигурността, както и правила за докладване на инциденти в киберсигурността, засягащи административните органи, операторите на съществени услуги и доставчиците на цифрови услуги, в отношенията на национално, европейско и международно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай