ГЕРБ, БСП и Реформаторите настояват за консенсус за образованието

ГЕРБ, БСП и Реформаторите настояват за консенсус за образованието | StandartNews.com

Трябва да има консенсус, за да се решат проблемите в здравеопазването. Това е една от основната теза на участниците в дебата, посветен на здравеопазването между ГЕРБ, "БСП За България", Реформаторския блок и ДПС по Нова телевизия.

163 млн. лв са осигурени за спешна помощ, каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя обаче обърна внимание, че има прекрасни лекари, които и в момента приемат пациенти. Отговорността трябва да се поеме от нас теоретиците, а не от практиците, добави Дариткова. По думите й реализацията на проекта за Спешната помощ не бива да върви по пътя на реваншизма. Д-р Дариткова добави, че приоритет на ГЕРБ е изграждането на единна здравна информационна система и чрез нея ще имаме контрол в системата. Тя ще включва и лекарствената политика, която също дискутираха участниците в дебата.

Когато бях министър видях, че има записани 14 хиляди адреса, 3 хиляди от тях бяха с код червено и бяха изпълнени, добави д-р Петър Москов от Реформаторите. В момента напускащите са по-малко от постъпващите в Спешна помощ, каза още той. По думите му в София има 23-27 екипа по разчет. На мен ми е лесно, защото за последните 2 години направихме това, което за първи път се прави в българското здравеопазване, каза още бившият министър.

Проф. Георги Михайлов от "БСП За България" обърна внимание, че трябва децентрализация на спешната помощ и не може екип да тръгва от Сточна гара, зад а отива да адрес до "Пирогов". Проф. Михайлов обърна внимание, че сегашният министър на здравеопазването казал, че ще продължи направеното досега в Спешната помощ. Този проблем се хвърля на всеки министър като една мантра и той започва да се увива в него, добави проф. Михайлов. Според него много важен е проблемът за лекарствената политика, защото в момент много важни лекарства липсват. Трябва да се се направят законови и подзаконови промени в областта на лекарствата, смята представителят на "БСП За България", който е от гражданската квота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай