Генерала с рамо за идеите на прокуратурата

Генерала с рамо за идеите на прокуратурата | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов поиска по-бърз съдебен процес и подкрепи идеите на прокуратурата за съдебна реформа. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, разпространена от пресслужбата на правителството. "Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим за обикновения човек, това е ежедневието", казва Борисов.

"Случаят на магистрала "Струма" е един кристален пример, един кристален пример", посочва Борисов по повод на скорошното убийство на работник от строителната фирма на аутобана. "Ако седнете правосъдието и МВР и видите колко висящи дела има особено на крадците на автомобили и на апартаментски кражби и се точат с години, години, години и няма ефективна присъда, ще ви стане просто зле", обръща се Борисов към министрите си. И иска от вицепремиера Румяна Бъчварова заедно с Христо Иванов и Владислав Горанов да разработят законови промени, които да ускорят издаването на присъди. "Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес", каза по-късно премиерът по време на блиц контрол в пленарна зала. "Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основна част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела.

Години наред се точат - първа, втора, трета инстанция. Същите проблеми имаме в "Митници", КАТ", обобщи Борисов. "Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията", запита депутатите Борисов.

Банкова криза у нас няма

Бойко Борисов, премиер

Банкова криза в България няма. Темата при Гърция е винаги: "Дайте пари". А ние през цялото време се стараем да сме финансово дисциплинирани. Винаги съм считал, че тези, които полагат усилия, трябва да са стимулирани. Всички еврофондове работят, парите си влизат в България. Приключихме плащанията и в земеделието. Благодарение на политическата воля на всички партии това се случва. Не искаме да създаваме истерия. Няма какво да се случи в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай