Енергичният Стойнев

Енергичният Стойнев | StandartNews.com

44 гласа не достигнаха на Драгомир Стойнев да оглави Столетницата

Само 44 съпартийци от висшия ешелон трябва да убеди Драгомир Стойнев, че може да застане начело на БСП. На следващия конгрес. Или след време. Толкова гласове от делегати на конгреса го оставиха след новия председател на партията Михаил Миков. Сигурно е вярно, че в подобна надпревара няма сребърни медали. Но Стойнев направи своя пробив в БСП и това трябва да му се признае. Няколко пъти досега е бил спряган за поста. Претенциите към него бяха (и са), че е млад и му трябва още партиен опит. Основателни ли са или са само резултат на инерция в оценките - отговорът е в ръцете на самия Стойнев. С първата си думи, след избора на Миков, той показа реакция на партиен до мозъка на костите си човек. "Заставам зад новия председател" не е само израз на дипломация. На бесепарски език това означава, че си разбрал най-важното - в партията единството е на първо място.

Минути преди да ги изрече обаче и докато конгресът аплодираше новия лидер, голяма група делегати, предимно от София област и Хасково, напуснаха с викове залата. Протестираха срещу вота, оставил "нашето момче" на второ място. За изборите ни трябват повече енергия, нова сила, промяна - Драго е лицето й - това бе най-повтаряният коментар в неделя.

И опитът, и партийният ресурс са процеси. Стойнев демонстрира голяма енергичност в тези процеси и резултатът на конгреса го доказа. Той е харесван от актива на БСП заради непринудените си контакти с редовите социалисти, но и от голяма част от местните лидери. За работата му в структурите в София област и Хасково и коментарите, и резултатите са положителни. Особено в Хасковско, където столетницата е традиционна слаба. На миналите парламентарни избори той успя да консолидира актива и обществена подкрепа. Така постигна немислимия резултат от 3 депутатски места.

Стойнев не е без роля и на "Позитано", напротив. Преди няколко седмици соцлидерът Сергей Станишев го направи зам.-председател. Дали това му помогна или попречи в конкуренцията за партийния връх е по-скоро въпрос на злободневие. По-важна е перспективата - Стойнев очерта своя немалка партийна територия. И в нея естествено се вписват всички онези, които настояват за промяна и много повече енергичност в работата на партията. Сред тях са и силни фигури в страната, и силни лица сред останалите претенденти за лидерския пост. Точно по повод на "Позитано" Стойнев заявил пред конгреса - "Позитано" не трябва да е централа, а естествен център на структурите. И обещал да посвети основната част от работата си на организациите по места. Може би това издава амбиция и самият той да се превърне в естествен център. В същото време Стойнев показа достатъчно зрялост, за да каже още преди конгреса: "Ще сложа край на другарския огън в БСП. Нищо, че сам изпита на гърба си част от него. В изказването си на форума споделил: "Не искайте от мен да отговарям на атаките. Ще кажа само, че като депутат от два региона - София област и Хасково, и като председател на социалната комисия, и като министър съм отстоявал единствено програмата на БСП и интересите на държавата". След това Стойнев продължил: "Утре ще застанем пред хората, за да искаме доверие. Ако ние не си пазим партията, ако не се уважаваме, как ще убедим хората да ни подкрепят?".

Затова и възпитаникът на Сорбоната се възприема като фигура, която ще работи за стабилизирането и разширяването на влиянието на БСП. Стойнев вече даде заявка за това. Ако застане до Миков, това няма да е механично долепяне, а по-скоро част от самочувствието и енергията, които на БСП много й се иска да получи. Стойнев може да стане и мостът, по който да се протегнат много ръце. Сигурно затова е получил аплодисментите за думите си: "Не можем всеки път да започваме от нулата. БСП не е в криза!". Със своите 38 години показа, че може да работи на пълни обороти в изпълнителната и законодателната власт. Като министър и като шеф на единствената червена парламентарна комисия в 41-вия парламент. Запознати твърдят, че е приеман сериозно както на изток, така и на запад. Работата му по "Южен поток" извади България от състоянието на пасивност в Европа. Страната ни е активна в силната европейска енергийна коалиция зад проекта заедно с Австрия, Италия и Унгария. Той бе и първият български министър, поканен на среща в Съвета за национална сигурност на САЩ. Всъщност, кариерата на Стойнев извън партията не е за подценяване. Както впрочем и дипломите му. Бил е съветник и на Георги Първанов, и на Сергей Станишев. Работи в екипите, които създават Българска банка за развитие и Национална компания индустриални зони. През 2013-та година е основният двигател на социалноикономическата платформа на БСП за парламентарните избори.

Зад атаката срещу "младия" и "неопитен" Стойнев може и да се крие прозрението на вътрешните му врагове, че той май не е толкова млад, нито пък чак толкова неопитен. Тест за БСП ще е дали ще използва или потопи едно от перспективните си лица. Тест и за Стойнев ще е да покаже характер и да не позволи да му лепят етикети. Такава поне заявка е дал на конгреса, казвайки, че БСП трябва да покаже повече характер и в управлението, и в коалиционната политика, и в местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай