Драма с фалкона на Борисов над Варна (ОБЗОР)

Драма с фалкона на  Борисов над Варна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самолетът повтори стара авария от февруари

Нова авария с правителствения "Фалкон" наложи принудително кацане на премиера Бойко Борисов. Той трябваше да лети днес следобед от Варна до Пловдив за откриването на новата спортна зала под тепетата. При излитането обаче и трите колесника не се прибрали.

"Пак ли?" - с този въпрос Борисов посрещнал във въздуха съобщението на командира на полета за аварията, научи "Стандарт".

"Бяхме уведомени, че проблемът е в електрониката - датчици не са могли да сработят. По процедура сме длъжни да се върне на най-близкото летище - това беше Варна. Стояхме във въздуха само 15 минути. Хората са малко притеснени, но това е нормално", разказа транспортният министър Ивайло Московски, който е бил на борда. За аварията с правителствения фалкон съобщиха първо от летище Варна, където направили светкавична организация за извънредната ситуация. Екипажът на правителствения авиоотряд изчакал горивото да намалее и е върнал обратно фалкона на летище "Варна". Според експерти е имало вариант машината да кацне и по корем във водата.

Само преди броени месеци, на 11 февруари, "Фалкон"-ът, отново с Борисов на борда, пак имаше същия проблем с колесник. Тогава машината кръжа близо час над София, за да изразходва горивото си, защото кацането с подобна авария крие риск от взрив. След 5 опита фалконът успя да се приземи. На борда през февруари с Борисов бяха началникът на кабинета му Анджелина Тотева, директорката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, фотограф и оператор на МС, както и охраната от НСО.

Това не са първите аварии с правителствения фалкон. Такива са регистрирани през 2005 и 2008 година. През 2013 година самолетът отиде в Швейцария на технически преглед. Той е произведен 2001 г. от френската компания "Дасо Авиейшън". След аварията през февруари месец тази година машината бе на ремонт в Швейцария.

Да се вземат мерки, нещо не е наред

Това е трето проявяване на дефект, трябва да се вземат мерки да се предотврати четвърти такъв. Не е нормално, случаят се повтаря за втори път с пътници. Това заяви пред "Фокус" кап. Пенчо Пенчев, ръководител на правителствения Авиоотряд 28 в периода 2009-2013 г. "Според мен заводът производител трябва да има натрупана информация, този тип самолет лети от доста време. Те би трябвало да подскажат какво и къде не е наред. Самият самолет сам по себе си е един от най-добрите в света, много е надежден, няма опасност за пътниците, тъй като колесникът е в спуснато положение. В спуснато положение техническо прелитане се позволява. При техническото облитане е възможно колесникът да се спуска и прибере", обясни той. 

БЛИЦ

Трябва да купим нов или да направим замяна

Ивайло Московски, транспортен министър

- Г-н Московски, какво точно се случи, че се наложи аварийно кацане на правителствения фалкон?
- Отново възникна проблем с колесниците. Явно е електронен проблемът, не е механичен - в смисъл, че няма нищо счупено в самолета. Някои електронни датчици не са сработили.
- Как се чувствате вие, премиерът Борисов?
- Не е приятно усещането. Вече кацнахме и сега ще чакаме да подготвят еърбъса за полет до София.
- Но нали след аварията през февруари тази година правителственият самолет бе на ремонт?
- Да, беше на ремонт в Швейцария. И то при оторизирана компания, която сервизира самолета. Сменени са му много части, много сензори, много датчици. Но явно този дефект си го дава.
- Как ще процедирате сега?
- Сега най-вероятно ще го изпратим при производителя във Франция на тази марка фалкон самолети, за да може там да се отстранят тези проблеми, които се появяват. Както и при предишния път обаче трябва да се направи проверка.
- И при предишната авария ви питах - има ли идея кабинетът да закупи нов самолет?
- В момента не мога да кажа. Но като се съберем на заседание на Министерски съвет, и ще го обсъдим. Но считам, че има нужда или някаква замяна да се направи, или нещо да се вземе. Защото самолетът няма много летателни часове, по принцип машините се гледат по летателни часове, но пък в крайна сметка той е от 2001 година - доста години са си. И ако поставим въпроса от гледна точка на безопасността и сигурността на ръководството на държавата, може би трябва да се вземе. Или в краен случай да се направи замяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай