ДПС със законопроект с искане за международен финансов разузнавач за КТБ

ДПС със законопроект с искане за международен финансов разузнавач за КТБ | StandartNews.com

Хасково. ДПС ще иска международно юридическо лице да направи пълно финансовото разследване на КТБ още на първото заседание на новия парламент. Точката е залегнала в нов Законопроект, чиито автори и вносители ще са Делян Пеевски и Йордан Цонев. В него ще се иска още отпадането на банковата тайна за публичните фигури, кредитори или вносители в банката, както и да бъде гласувано България час по-скоро да се включи към Европейския банков съюз, за да бъде под европейски банков надзор. Това обяви в Хасково лидерът на ДПС Лютви Местан, който и водач на местната листа.

Местан заяви, че преди подписа на Пеевски и Цонев като автори на законопроекта, ще стои неговия подпис, за да се знае кой точно поема политическата отговорност.

„С КТБ е свързан значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата.", заяви Местан.

Според думите му е необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка.

Лютви Местан постави под дебела черта, че най-заинтересованата партия от оповестяването на всички факти около политическите връзки и зависимости с КТБ е ДПС.

Местан обясни още че новия законопроект, който ще бъде внесен още в първия ден на 43 НС дублира предходния, който Движението внесе в разгара на скандала с КТБ, в в края на мандата на 42-рия Парламент, но с разширение.

Местан допълни, че искането за падане на банковата тайна засяга всички публични фигури в българската политика и управлението на страната, но с уговорката, че става въпрос както за настоящите, така и на тези през целия преход от началото на 90-те години. Местан уточни, че не може да става въпрос за нарушение, тъй като ДПС говори за разкриване на банковата тайна само на публичните фигури, а не на всички кредитори.

"Това са онези публични фигури, които дължат годишните публични декларации за доходите според закона", уточни Местан и посочи, че в този списък влизат както президента и министър-председателя, така и министрите, шефове на агенции, областните управители, техните заместници и кметовете. Искането на ДПС за разкриване на банковата тайната важи и за офшорките.

„Отговор на въпроса върху кого тегне сянката на КТБ ще бъде намерен в поведението на останалите политически сили при внасянето на Законопроекта още при учредяването на НС", категоричен е Местан.

За предстоящите избори той беше категоричен, че трябва да се търси категоричен отговор от партиите, които в определени региони изкарат при парламентарния вот 4-5 пъти по-високи резултати от тези, които са имали на изборите за Европарламент.

Местан призова чрез медиите вътрешния министър за особено внимание към вота в Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай