Депутатите със съботник за бюджета

Депутатите със съботник за бюджета | StandartNews.com

Парламентът работи извънредно на 8, 9, 20 и 21 декември

Серия от извънредни заседания ще бележи приемането на бюджет 2015 в парламента. Още този понеделник и вторник - на 8 и 9 декември, се очаква депутатите да заседават извънредно. Още по-тежка се очертава последната парламентарна седмица преди коледните празници. За второто четене на законопроектите от ръководството на Народното събрание се плануват за работни дни събота и неделя (20 и 21 декември). Целта е бюджетът да бъде гласуван преди ваканцията на депутатите и да бъде обнародван в Държавен вестник в срок. Заради нужното парламентарно мнозинство в ГЕРБ са затегнали редиците срещу неоправдани отсъствия от пленарна зала.

Шефът на депутатите Цветан Цветанов вече забрани на своите резервации по хотели, лични пътувания и по-ранно започване на новогодишните празненства на въпросните дати. Заместникът му Красимир Велчев пък е предупредил лидера на ДСБ Радан Кънев, че "кворумът и мнозинството в зала не е задължение само на ГЕРБ, но и на депутатите от Реформаторския блок". За разлика от предишни години, когато в групата на ГЕРБ се налагаха наказания за системни отсъствия от по 1000 лв., сега глобите от вътрешния правилник започват от 300 лв., но нямат таван. "Някои от вас може да се разделят и с цяла заплата", предупредил Велчев избраниците на ГЕРБ.

И им припомнил как в първия мандат на партията за 1 година е успял да събере 60 000 лв. от кръшкачите, а после средствата били дарени за благородни каузи. Неофициални санкции ще има и за ГЕРБери, които гласуват срещу решения на парламентарната си група в зала. Двама от депутатите вчера са гласували заедно с БСП срещу искането на ГЕРБ за премахване на данъчни облекчения на хората с минимална работна заплата. "Красимир Велчев ми каза, че ще имат парична глоба. Изразих готовност да им я възстановя, дано все така да гласуват", написа соцдепутатът Георги Кадиев във Фейсбук. Той пък бе ядосан на своите, че са ходили на обяд точно по време на важното гласуване. "Абсолютно несериозно е.

30 от 39 депутати на БСП бяха в залата. Има болни, има командировани. Но има и такива, които бяха на обяд", порица публично кръшкачите от червената група Кадиев.

Цачева кани кметове в Народното събрание

Кметовете да посещават Народното събрание и да участват активно при обсъждането на законите, които касаят местната власт. Това обеща на градоначалниците вчера председателят на парламента Цецка Цачева. Тя подписа споразумение за сътрудничество между Народното събрание и Националното сдружение на общините. В него е заложено да се осигурява максимална и навременна информация за нормативната уредба, която засяга общините, както и да се дава възможност за обратна връзка с депутатите.

Цачева подчерта, че ще настоява да се прави предварителна оценка на въздействие на актовете, които влизат за обсъждане в парламентарните комисии. На всеки четири месеца ще се организират и дискусии в парламента по теми, които са приоритет на общините. Кметовете пък поискаха да се осъществи финансовата децентрализация, с която местната власт ще разполага с част от данъците, които сега прибира държавата.

Субсидията на реформаторите под въпрос

Субсидията на реформаторите за това, че са в парламента за тази година, е под въпрос. Това става ясно от писмо на финансовото министерство до Блока, което цитира сайтът vevesti. Причината е, че има разлика в броя на партиите, които са регистрирани за участие в изборите и като членове на коалицията. Пет са официалните членове на Блока - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД, БЗНС. В ЦИК обаче са регистрирани 7 партии, тъй като към Блока за парламентарните избори се присъединиха Българска нова демокрация (БНД) на Борислав Великов и Християндемократическа партия (ХДП) на Ирина Абаджиева-Репуц. Ако реформаторите не се разберат до 11 декември как да си поделят субсидията, ще я загубят за 2014 г., предупреждават от финансите. Парите на година за Блока ще са около 3.2 млн. лв.

БАН с пари само за заплати

Бюджетът на Българската академия на науките включва пари, които ще стигнат само за заплати, но не и за научна дейност. Това заяви председателят на БАН академик Стефан Воденичаров по време на обсъждане на бюджет 2015 в парламентарната комисия по образованието. Сумата, която държавата дава за БАН, е 72 милиона лева, колкото са били и парите през 2013 година, когато академията пускаше служителите си в неплатени отпуски. Воденичаров посочи, че не знае дори откъде ще бъде платен абонаментът за метеорологични данни, който е над 1 милион. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев посочи, че бюджетът е правен без мисъл и без промяна на философията на финансиране. Той изглежда като преписан, посочи той. Защо трябва да се молим да приемаме хора, които не издържат дори и критериите за девети клас, за да вземем повече пари. Това е срамна търговия с младите хора, посочи Илчев по адрес на това, че формирането отново е на брой студенти.

По делата ще познаете ползите от бюджета

Владислав Горанов, министър на финансите

Бюджетът съдържа доста реформи, но те ще се видят в действията, по делата може да ги познаете. Фискалната рамка зависи от данъчната система, а тя е непроменена. По отношение на твърденията на министрите на отбраната и МВР, че бюджетът за техните ведомства е недостатъчен - ако за България най-важно й е МВР и отбраната, ще направим преразпределение на сегашните разходи на бюджета. Затова има парламент и правителство. Правителството си очертава приоритети, парламентът ги коригира.

Приемат Кунева в ЕНП догодина

Догодина "Движение България на гражданите" ще стане част от Европейската народна партия. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Меглена Кунева с лидера ан европейската десница Жозеф Дол. "Получих уверение от г-н Дол, че процесът за включването на ДБГ в Европейската народна партия тече гладко и членството ни ще стане факт формално в първите месеци на следващата година", написа тя във фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай