Чакат Бойко в Румъния, той - в парламента за арменския геноцид

Чакат Бойко в Румъния, той - в парламента за арменския геноцид | StandartNews.com

Бойко Борисов не е в Румъния, където трябва да се срещне с Виктор Понта и Александър Вучич. Премиерът е пристигнал в парламента и влязъл да разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Най-вероятно той е отложил визитата си в съседната ни страна за по-късно, за да участва в гласуването на декларацията за признаването на арменския геноцид.

Ще приемем признаването на този възпоменателен ден. Историята си е история, жертвите са си жертви и масовото изтребление на арменци трябва да бъде признато, каза Борисов след консултациите с управляващото мнозинство. 

Работният ден на депутатите започна със скандал, гласуване и прегласуване. Припомняме, че проекторешението за признаване на арменския геноцид бе оставено трета точка от дневния ред на депутатите, след което обаче отново остана първа.

Народните представители от Патриотичния фронт предложиха удължаване на работното време до приемане на точка трета от дневния ред, която бе проекторешението на "Атака". Мнозинството обаче отхвърли искането, съобщава бТВ.

Искрен Веселинов от ПФ поиска едноминутно мълчание в памет жертвите на аремнския геноцид. Цецка Цачева обаче не разреши това заради процедурни причини.

Голяма част от депутатите на Патриотичния фронт, "Атака" и БСП станаха на крака и се разбунтуваха заради решението, а тези на ДПС напуснаха залата.

Последва ново предложение - на Десислав Чуколов от "Атака". Той поиска точката за геноцида да стане първа, а не да бъде трета от дневния ред.

След това депутатите от ДПС се върнаха в залата и поискаха прегласуване, но дори и след него предложението на "Атака" събра нужните гласове и така проекторешението за признаване на арменския геноцид ще бъде разгледано като първа точка от днешното заседание.

Само ДПС не гласува за промяната на точката. Предложението бе прието със 115 гласа "за", 34 "против", а 26 се въздържаха – от ГЕРБ, БДЦ и АБВ.

В момента тече разглеждането на решение за признаване и осъждане на арменския геноцид, както и обявяване на 24 април за официален ден за почитане на паметта им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай